Angleška krema
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Angleška krema
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: približno 6,5 dl kreme
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Angleška krema (crème anglaise) je ena klasičnih desertnih krem. To z vaniljo odišavljeno jajčno kremo nežne svilnate teksture lahko uporabimo kot preliv za sveže sadje in različna peciva, obenem je tudi osnova za pripravo številnih klasičnih sladic, kot sta sladoled in crème brûlée, v angleški kremi pa plavajo tudi klasične snežne kepe. Priprava kreme ni zelo zapletena, ali nam bo uspela, pa pogosto odloča trenutek, kdaj kremo odstavimo – krema mora biti svilnata, ne pregosta in ne preveč redka!
Sestavine
- 5 dl mleka
- ½ stroka vanilje
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 4 rumenjaki
Priprava
V kozici pristavimo mleko. Vaniljev strok razpremo, postrgamo sredico in jo dodamo v mleko skupaj s strokom (za intenzivnejši okus). Pustimo, da nežno zavre. Kozico odstavimo.
Medtem v skledi z metlico penasto stepemo sladkor in rumenjake. Dobiti moramo bledo zmes.
Čez rumenjakovo zmes počasi zlijemo vrelo mleko z vaniljo in ob tem ves čas stepamo z metlico, da rumenjaki ne zakrknejo. Dobro stepamo, da dobimo homogeno mešanico.
Mešanico prelijemo nazaj v kozico in pristavimo na srednjo temperaturo. Nežno mešamo z lopatko ali kuhalnico, da ne vmešamo preveč zraka. Masa ne sme zavreti – temperatura naj ostane tik pod vreliščem, da rumenjaki ne zakrknejo.
Mešamo toliko časa, da se krema zgosti, a ostane tekoča. Gostoto preverimo tako, da po kremi na lopatki ali kuhalnici potegnemo s prstom. Krema se ne sme zliti nazaj, ampak mora v njej ostati sled.
Kremo precedimo skozi gosto kovinsko cedilo in takoj prekrijemo s prozorno gospodinjsko folijo, tako da se dotika površine. S tem preprečimo, da bi se na vrhu naredila kožica.
Različice angleške kreme
Angleško kremo lahko različno odišavimo, da se bo lepše podala k izbranim sladicam. Namesto vanilje lahko dodamo zelišča, začimbe, žganja, kavo, čokolado, oreščke …
Čokoladna angleška krema: vroči omaki dodamo pol skodelice sesekljane temne ali bele kakovostne čokolade. Mešamo, da se stopi, nato omako precedimo.
Kavna angleška krema: v prvem koraku mleku dodamo 2 žlici zmlete kave za espresso. Kavna zrnca po precejanju zavržemo.
Oreškasta angleška krema: v prvem koraku dodamo pest s veže p opraženih in zdrobljenih oreščkov, na primer lešnikov ali orehov. Oreščke po precejanju zavržemo.
Angleška krema z zelišči ali dišavnicami: v prvem koraku mleku dodamo sveže zelišče, na primer meto (odlično se poda k jagodam!) ali sivko ali žlico začimb, kot so cimet, nageljnove žbice ali strti stroki kardamoma. Po precejanju zelišča in dišavnice zavržemo.
Sadna angleška krema: v ohlajeno angleško kremo vmešamo nekaj žlic sadnega pireja, nato jo precedimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.