Orehova potica
Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!
Orehova potica
Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!
Recept je objavljen v reviji Kruh in dobrote iz kvašenega testa
ČAS PRIPRAVE: 2 uri + vzhajanje
KOLIČINA: 1 potica
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 500 g bele moke
- sol
- približno 2 dl mleka
- 40 g (1 kocka) svežega kvasa
- 2 jajci
- 80 g sladkorja
- 0,3 dl ruma
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana limonova ali pomarančna lupinica
- 60 g masla
nadev
- 1,5 dl mleka
- 500 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ½ žličke mletega cimeta
- 0,5 dl ruma
potrebujemo še
- model premera 24 cm
- maslo in ostra moka za model
- jajce in mleko za premaz
- sladkor v prahu za posip
Priprava
V skledo presejemo moko in ji dodamo sol. Posebej v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajci, sladkor, rum, vaniljev sladkor in limonovo ali pomarančno lupinico. Preostalo mleko segrejemo, maslo raztopimo.
Moki dodamo toplo mleko, primešamo jajčno mešanico ter dodamo raztopljen kvas in maščobo. Zmešamo v srednje gosto testo in ga gnetemo toliko časa, da postane elastično v notranjosti in gladko po površini, posode pa se ne prijema. (Testa za potice ne stepamo preveč, kajti pri daljšem stepanju postane med vzhajanjem tako rahlo, da ne zmore nositi teže nadeva.) Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja na sobni temperaturi toliko časa, da se prostornina podvoji.
Vzhajano testo pregnetemo in razvaljamo v pravokotnik debeline 0,5 cm, ki naj bo dolg toliko kot dvakratna dolžina premera modela. Robove obrežemo.
Podobni recepti
Lešnikova potica
Makova potica
Pehtranova potica
Ajdov kruh z orehi
Bogata orehova potica
Mlačnemu mleku primešamo vse sestavine za nadev. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Nadev namažemo na razvaljano testo. Nato testo čvrsto zvijemo, tako da ga med zvijanjem stalno rahlo zategujemo, na koncu pa samo povaljamo.
Model namažemo z maslom in obsujemo z moko. Zvito potico položimo v model. Na gosto jo do dna prebodemo z leseno špilo in jo na sobni temperaturi pustimo vzhajati. Pridobiti sme največ polovico prostornine. Pred peko jo premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanega jajca in pri tem pazimo, da ne zamašimo luknjic. Pečemo jo 50 minut v pečici, segreti na 180 do 190 °C.
Potico režemo šele naslednji dan, ko je že dobro ohlajena. Pred postrežbo jo posujemo s sladkorjem v prahu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.