Testo za pico
Pripravite domače testo za pico, dodajte najljubšo oblogo in uživajte.
Testo za pico
Pripravite domače testo za pico, dodajte najljubšo oblogo in uživajte.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2015
ČAS PRIPRAVE: 15 min + vzhajanje
KOLIČINA: 4 pice (za 8 oseb)
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g moke za kvašeno testo
- 1 žlička soli
- 1 vrečka suhega kvasa
- 3,5 dl tople vode
- olje za namastitev
- moka za pomokanje
Priprava
Testo je najlaže pripraviti v samostoječem mešalniku z nastavkom za testo, lahko pa ga tudi zamesimo v skledi in potem z rokami gnetemo na delovni površini. Moko, sol in kvas damo v skledo ter prilijemo vodo.
Vključimo mešalnik. Mešamo pri srednji hitrosti in testo se bo kmalu oblikovalo v kroglo. Če se še lepi na dno, dodamo 1 do 2 žlici moke. Gnetemo 5 do 7 minut, da testo postane svetleče in prožno. Če gnetemo na roke, bo trajalo kakih 10 minut. Če je mogoče, raje ne dodajamo preveč moke. To testo je malce lepljivo, a je prav zato lahko in lepo vzhaja.
Če gnetemo v samostoječem mešalniku, testo z naoljenimi rokami ločimo od kljuke za gnetenje in ga vzamemo iz posode. Drugo skledo naoljimo in vanjo položimo testo. Obrnemo ga, tako da je z vseh strani obdano z oljem. Skledo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, nato pa še s kuhinjsko krpo. Postavimo jo na mesto, kjer ni prepiha, in pustimo, da testo naraste na dvojno prostornino. Na toplem mestu vzhajanje traja dve uri, na hladnem pa lahko tudi 4 ure. (Če testa ne uporabimo še dan ali dva, ga takoj shranimo v hladilnik, 3 do 4 ure pred uporabo pa ga vzamemo ven. Najprej ga nekajkrat z dlanjo pritisnemo in ga na pomokani delovni površini spet združimo v kepo.)
Testo razdelimo na 4 dele. Oblikujemo 4 krogle in jih pomokamo, saj so lepljive. Medtem ko pripravljamo poljubno oblogo, naj bodo pokrite s kuhinjsko krpo ali prozorno kuhinjsko folijo. (Krogle testa lahko tudi zamrznemo v tesno zaprtih vrečkah. Na dan, ko bomo testo uporabili, ga odtajamo v hladilniku, nato ga 3 ure pred uporabo vzamemo ven, da se ogreje na sobno temperaturo.)
Podobni recepti
Preprosta pica margerita
Poletna pica v ponvi z jajčevci, skuto in meto
Zimska pica Etna
Pica s cvetačno skorjico
Pica polžki
Če želimo, da ima pica zračne mehurje in da je testo lahko in hrustljavo, ne uporabimo valjarja. Ta mehurje splošči in povzroči, da počijo. (Dva dni v hladilniku poskrbita za največ mehurjev – testo vzamemo iz hladilnika 3 do 4 ure pred uporabo.) Če imamo testo na sobni temperaturi, ga lahko nežno razvlečemo s prsti, nato ga raztegujemo do premera kakih 25 cm.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Vanjo postavimo pekač, na katerem bomo spekli pico. Po žeji obložimo testo in pri tem upoštevamo pravilo manj je več: testo z manj nadeva bo bolj hrustljavo, nadev pa se bo lepše spekel.
Pico previdno prenesemo na vroč pekač in jo pečemo 15 do 20 minut ali toliko časa, da je skoz in skoz pečena. Čas peke je odvisen od debeline testa in količine nadeva.
Nasveti
Testo s svežim kvasom
Testo lahko pripravimo tudi s svežim kvasom: za 500 g moke uporabimo 10 g svežega kvasa in ga raztopimo v malo mlačne vode, ki jo odvzamemo od predpisane količine, in nato upoštevamo recept.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.