Jabolčni kolač z marcipanom
Ljubek jabolčni kolač za idilično jesensko sladkanje
Jabolčni kolač z marcipanom
Ljubek jabolčni kolač za idilično jesensko sladkanje
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
krhko testo
- 150 g moke
- 100 g masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 rumenjak
- ščep soli
- 1⁄2 vrečke vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1⁄2 bio limone
nadev
- 170 g surove marcipanove mase
- 170 g sladkorja v prahu
- 170 g masla
- 4 jajca
- 180 g moke in še malo za delovno površino
- ščepec soli
- 1⁄2 vrečke vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1⁄2 bio limone
- 2–3 čvrsta jabolka
- pest brusnic ali 3–4 žlice brusničnega džema
- cimet v prahu
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Za krhko testo na delovno površino presejemo moko. V sredini naredimo jamico, damo vanjo sladkor v prahu, rumenjak, vaniljev sladkor, limonovo lupinico in sol ter vse dobro pregnetemo. Maslo narežemo na koščke in ga vgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga za 2 uri damo v hladilnik. Nato ga na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo dno tortnega modela premera 24 ali 26 cm.
Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Marcipan zmešamo z žlico vode. Maslo in sladkor v prahu močno penasto stepemo, dodamo marcipan, nato pa postopoma primešamo še jajca. Dodamo sol, vaniljev sladkor in limonovo lupinico. Nazadnje nežno primešamo presejano moko in nadev namažemo na testo.
Jabolka olupimo in jih prečno narežemo na slab centimeter debele rezine. Z modelčkom za piškote iz njih izrežemo peščišče in rezine porazdelimo po kolaču ter jih rahlo vtisnemo v nadev. V prostorček sredi vsake rezine damo žličko brusnic ali brusničnega džema in kolač posujemo s cimetom. Pečemo ga 70 minut, hladnega pa posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.