Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 korenčka
  • 2 stroka česna
  • 2 rdeči papriki
  • 1 velik sladki krompir
  • 800 g paradižnikov iz pločevinke
  • 1 žlička posušenega origana
  • 3 vejice rožmarina
  • 1 zelenjavna ali piščančja jušna kocka
  • 0,7 dl sladke smetane
  • sol in poper

Priprava

1.

Čebulo, korenje in papriko očistimo in narežemo. Sladki krompir olupimo in narežemo. Česen stremo. Vejice rožmarina osmukamo in lističe narežemo.

2.

V večji kozici segrejemo olje. Nanj stresemo čebulo in jo pražimo, dokler se ne zmehča in nekoliko porjavi. Dodamo korenje, česen, papriko in sladki krompir. Kuhamo še 10 minut, medtem večkrat premešamo in pazimo, da se česen ne zažge. Dodamo paradižnik, zelišča in jušno kocko, ki smo jo raztopili v litru vode. Pustimo, da juha rahlo zavre, nato pa jo pokrijemo in kuhamo še 20 minut, da se sladki krompir zmehča.

3.

Juho s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Primešamo sladko smetano ter solimo in popramo po okusu. Juho lahko hranimo v hladilniku do tri dni, lahko pa jo tudi zamrznemo za največ tri mesece.

Nasvet

K juhi se odlično podajo slani polžki iz listnatega testa.

2