Pečene fige z rikoto in čokolado
Fige s svežo rikoto in žametno čokolado
Pečene fige z rikoto in čokolado
Fige s svežo rikoto in žametno čokolado
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 velikih vijoličastih fig (črnic)
- 125 g rikote
- 30 g sladkorja v prahu
- prgišče oluščenih nesoljenih pistacij (brez rjavih kožic)
- 6 žličk medu
za preliv
- 50 g stopljene čokolade ali medenega čokoladnega ganaša
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C z ventilacijo. Pekač obložimo s papirjem za peko.
Fige na vrhu križno zarežemo in razpremo, da jih lahko nadevamo; pazimo, da jih ne zarežemo pregloboko. Zložimo jih v pekač, vsako nadevamo z žličko rikote, poprašimo s sladkorjem v prahu in pečemo približno 15 minut.
Fige vzamemo iz pečice, nanje nastrgamo nekaj pistacij in pokapamo z medom. Razdelimo jih na dva krožnika in prelijemo s stopljeno čokolado ali okrasimo s čokoladnim ganašem. Fige ponudimo še tople.
Medeni čokoladni ganaš
Zavremo 200 g sladke smetane in malo počakamo, da se ohladi na okrog 80 °C. Medtem nasekljamo 200 g temne in 50 g mlečne čokolade, ju v visoki posodi prelijemo s smetano in takoj zmešamo s paličnim mešalnikom, ki ga v mešanico vstavimo postrani, da pri mešanju ne zajamemo zraka. Mešamo, da dobimo gladko maso, nazadnje pa primešamo še 50 g tekočega medu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.