Paradižnikova pita s sirovo skorjico
Pita, ki jo je treba pripraviti, ko je paradižnik najbolj sočen in okusen
Paradižnikova pita s sirovo skorjico
Pita, ki jo je treba pripraviti, ko je paradižnik najbolj sočen in okusen
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 300 g moke in še malo za valjanje
- 100 g hladnega masla
- 85 g zrelega sira čedar
- 1⁄2 žličke soli
- 25 g naribanega parmezana
nadev
- 3–4 čebule
- 1 žlica masla
- oljčno olje za pokapanje
- 2 žlički in še ščep sladkorja
- 3 vejice timijana
- 5 žajbljevih listov
- 500 g paradižnika (lepo je, če je različnih sort)
- 85 g krušnih drobtin
- 25 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
- zelena solata za prilogo (po želji)
Priprava
Najprej pripravimo testo. Moko, na kocke narezano maslo, na kocke narezan sir in sol damo v multipraktik. Nekajkrat ga vklopimo, le toliko, da sta maslo in sir sesekljana manjše koščke. Odmerimo 1,5 dl zelo mrzle vode in jo počasi, malo po malo dodajamo testu; vsakič, ko dodamo vodo, testo zmešamo. Vodo dodajamo, dokler se testo ne sprime v grobo kepo. Zavijemo jo v prozorno kuhinjsko folijo in jo za 1 uro shranimo v hladilnik.
Medtem pripravimo nadev. Čebulo narežemo na lističe. V kozici na zelo majhnem ognju segrejemo maslo in pljusk oljčnega olja, dodamo čebulo in zelo nežno pražimo, da se zmehča. Nato dodamo sladkor, osmukane lističe 2 vejic timijana in drobno sesekljan žajbelj, povečamo ogenj in pražimo še nekaj minut, da se čebula zlato rjavo obarva in je lepljiva. Solimo in pustimo, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Paradižnike narežemo na debele rezine. Velik plitev pekač poprašimo z moko, nato na njem razvaljamo testo približno v krog, debel malo več kot 1⁄2 cm. Čebulo zmešamo z drobtinami in parmezanom.
Podobni recepti
Pita s pečeno poletno zelenjavo in kozjim sirom
Mini pite s pečenimi paradižnički in panceto
Čebulno mešanico razprostremo po testu, tako da pustimo dobrih 5 cm roba, nato nanjo razporedimo paradižnik. Rob testa z rokami zavijemo navznoter in ga stisnemo okrog nadeva. Nadev posujemo s preostalimi osmukanimi timijanovimi lističi, solimo in popramo ter začinimo še s ščepom sladkorja. (Zdaj lahko pito pokrijemo in jo za 12 ur shranimo v hladilnik.)
Pito pokapamo z malo oljčnega olja in jo pečemo 25 minut, da se testo zlato rjavo in hrustljavo speče. Postrežemo toplo ali na sobni temperaturi, po želji z veliko skledo solate.
Nasvet
Če nam je na vrtu ostal kakšen nedozorel paradižnik in ga ne bi radi zavrgli, ga lahko uporabimo v tej piti.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.