Sestavine

  • 200 g mešanega suhega sadja
  • 1 dl brendija ali soka
  • 300 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 125 g masla in še malo za model
  • 4 žlice zlatega sirupa ali tekočega medu
  • 200 g piškotov
  • 100 g popraženih mandljevih lističev ali sesekljanih lešnikov

Priprava

1.

Narezano suho sadje damo v skledo in ga prelijemo s toliko brendija ali soka, da je pokrito. V mikrovalovki ga segrevamo 2 minuti, da se začne dvigati para, nato ga prihranimo.

2.

Čokolado nalomimo tako, da zavito potolčemo po delovni površini, nato odvijemo papir (folijo pa pustimo) in jo s prsti nalomimo na koščke. Nalomljeno čokolado damo v skledico, dodamo ma- slo in sirup ali med, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in 2 minuti segrevamo v mikrovalovki, da se stopi.

3.

Kvadraten model z 20 cm dolgimi stranicami obložimo s papirjem za peko, ki ga na model prilepimo z malo masla, da ostane na mestu.

4.

V veliko skledo s prsti nalomimo piškote. Primešamo mandlje ali lešnike in namočeno sadje s tekočino vred ter zmešamo. Prilijemo stopljeno čokolado, ki jo z lopatico postrgamo iz skledice. Zmešamo, da so vsi koščki obdani s čokolado.

5.

Mešanico razporedimo v model, pazimo, da zapolnimo tudi vogalčke, in zgladimo površino. Postavimo v hladilnik (sladice ni treba pokriti) za najmanj 4 ure ali čez noč, da se strdi. Preden sladico postrežemo, jo zvrnemo iz modla, odstranimo papir in narežemo na 16 kock (okruški so za kuharja!). V neprodušno zaprti posodi se v hladilniku obdrži do 1 tedna, lahko pa jo tudi zamrznemo za največ 1 mesec.

Nasvet

  • Za blažji čokoladni okus polovico temne čokolade nadomestimo z mlečno.
  • Če so med suhim sadjem tudi kandirane lupinice citrusov, dobi sladica prijetno kiselkast okus.
  • Uporabimo lahko katere koli oreške, pazimo le, da niso soljeni. Sami jih lahko popražimo v pečici – 10 minut pri 180 °C. Preden jih nasekljamo, naj se ohladijo.
3