Sestavine

labneh

  • 450 g kozjega jogurta
  • dober ščep soli

kroglice

  • 600 g svežega izluščenega boba (1 1⁄4 kg v stročju)
  • majhen šopek mete
  • majhen šopek peteršilja
  • majhen šopek kopra
  • 1 žlica moke
  • 1⁄4 žličke pecilnega praška
  • 1 rdeči čili (če nočemo preveč pekočega, mu odstranimo semena)
  • lupina 1 limone
  • 2 majhna stroka česna
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička mletih koriandrovih semen
  • 1⁄2 žličke mletega pimenta
  • 1⁄2 žličke sumaka
  • sol in poper

solata

  • 200 g svežega izluščenega boba (450 g v stročju)
  • 100 g graha
  • sok 1 limone
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • pest grahovih kalčkov
  • 1⁄2 rdečega čilija
  • 1–2 redkvici
  • sol in poper
  • oljčno olje za pokapanje
  • sončnično ali rastlinsko olje za cvrenje
  • moka za potresanje

Priprava

1.

Labneh pripravimo dan do dva vnaprej – prej ko ga bomo naredili, bogatejši okus bo imel. Jogurt solimo. Cedilo obložimo z večjim kosom čiste gaze in ga namestimo nad skledo. Jogurt nadevamo v sito, robove gaze pa dvignemo, da obdajo jogurt, jih zasučemo in zavežemo z vrvico. Nato jogurt postavimo v hladilnik za dan do dva, da se odceja. Tekočina iz jogurta (sirotka) bo kapljala v skledo, v gazi pa bo nastal gost, mazav jogurt, ki mu rečemo labneh. Sirotke ne zavržemo, ampak jo uporabimo za drug recept.

2.

Naredimo polpete. Bobu odstranimo kožice (glej nasvet). Meto, peteršilj, ko- per in čili grobo nasekljamo. Sestavine damo v multipraktik, solimo in popramo ter gladko zmeljemo. Z desertnima žlicama oblikujemo maso v žličnike ali pa jo s pomokanimi rokami povaljamo v kroglice. Razporedimo jih na krožnik in postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro ali pa jih ohlapno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za 24 ur.

3.

V široko kozico nalijemo olje, da sega vsaj 6 cm visoko, pečico pa rahlo segrejemo, da bodo kroglice po cvrenju ostale tople. Olje je dovolj segreto, ko ko- šček kruha, ki ga spustimo vanj, zacvrči in porjavi po 30 do 40 sekundah (če je olje prehladno, bodo kroglice razpadle). Kroglice potresemo z malce moke in jih povaljamo po krožniku, da je pomokana vsa površina. V ponev pazljivo položimo 4 do 6 kroglic hkrati in jih v več porcijah cvremo 5 do 6 minut, dokler niso zlato rjavo zapečene. Nato jih odcedimo na krožniku, obloženem s papirnatimi brisačami, in posolimo. Ko cvremo novo porcijo, damo že ocvrte kroglice v pečico.

4.

Medtem ko cvremo kroglice, pripravimo solato. Bobu odstranimo kožice. Če smo uporabili zamrznjen grah, ga odmrznemo, če je svež, ga blanširamo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno narežemo. Redkvico drobno narežemo. Zmešamo bob, grah, limonov sok, oljčno olje ter malo soli in popra. Ko postrežemo, vsak krožnik po sredini namažemo z nekaj labneha. Nanj položimo 4 kroglice in mednje z žlico naložimo malce solate. Potresemo z nekaj grahovimi kalčki, čilijem in nekaj rezinami redkvice ter pokapamo z oljčnim oljem.

Nasvet

Kako pripravimo bob in grah

Če uporabljamo svež bob in grah, zrna izluščimo iz strokov in jih blanširamo, tako da jih prelijemo z vrelo vodo, pustimo pol minute do minuto, nato pa jih odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Tako bosta bob in grah ohranila svetlo zeleno barvo in čvrstost. Bob ima debelejšo kožico, zato jo po blanširanju počimo z nohtom in iz nje iztisnemo zrno.

Kako naredimo kruh s sirotko

Tekočino, ki se izcedi iz jogurta (sirotko), uporabimo za okusen kruh, tako da z njo preprosto nadomestimo nekaj tekočine v receptu. Kruh bo dobil slastno kiselkasto aromo.

Labneh

Labneh je odcejeni jogurtov sir z Bližnje- ga vzhoda, ki ga zlahka naredimo doma. Če nam ga kaj ostane, je izvrsten namazan na popečen kruh s semeni in kančkom medu.

3