Sestavine

  • 400 g rabarbare
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 3 dl sladke smetane
  • ščepec soli
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome
  • 3 velika jajca
  • 1 rumenjak
  • pribl. 250 g kruha (mehkih belih žemelj, kruhovih rezin ali briošev)
  • 35 g masla
  • 200 g albuminske skute (rikote)
  • 25 g sladkorja v prahu
  • nastrgana lupina 1 limone
  • nastrgana lupina 1 pomaranče
  • crème fraîche ali sladka smetana in grški jogurt, ko postrežemo
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Rabarbarina stebla obrežemo in jih narežemo na kose, dolge 3 cm. V kozici zavremo 1 dl vode s 50 g sladkorja in dodamo rabarbaro. Pustimo rahlo vreti minuto in pol, nato rabarbaro s penovko vzamemo iz tekočine. Razporedimo jo po pladnju v eni plasti (če so kosi preblizu drug drugega, se bodo še naprej kuhali in razpadali – potrebujemo pa cele).

2.

Mleko in smetano vlijemo v kozico z debelim dnom, dodamo ščepec soli in zavremo. Dodamo vaniljo. V skledi penasto umešamo jajca, rumenjak in preostali sladkor, nato pa v mešanico vlijemo toplo mleko in smetano; medtem ves čas mešamo. Pečico segrejemo na 180 °C.

3.

Kruh namažemo z maslom. Skuto odcedimo, ji primešamo sladkor v prahu in jo na debelo nanesemo na kruh, namazan z maslom. Po vsem skupaj potresemo nastrgano lupino citrusov. V nepregorno posodo, veliko 20 x 30 cm, naložimo plast kruhovih rezin in plast rabarbare. Skozi sito ju prelijemo z jajčno-smetanovo mešanico in za pol ure postavimo na stran (tako bo narastek rahlejši).

4.

Posodo položimo v pekač. Vanj vlijemo toliko vrele vode, da sega do polovice stranic posode z narastkom. Pečemo 40 do 45 minut oziroma tako dolgo, da je vrhnji del narastka rahel, a že čvrst in zlato zapečen. Pustimo, da se ohlaja približno 10 minut (v tem času se bo narastek še naprej kuhal in se »usedel«). Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s crème fraîche ali mešanico grškega jogurta in sladke smetane.

4