Sestavine

testo

  • 1⁄2 kocke kvasa
  • 120 g mleka
  • 600 g moke
  • 170 g kisle smetane
  • 50 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 1 1⁄2 žličke soli
  • 100 g masla

nadev

  • 100 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 5 žlic drobtin
  • 4 jajca
  • velik šopek pehtrana
  • maslo za model
  • 1 jajce za premaz

Priprava

1.

Mleko segrejemo, maslo za testo razpustimo. Moko presejemo v posodo mešalnika. Kvas raztopimo v polovici mlačnega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine razen masla in zamesimo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da testo postane gladko. Posodo s testom pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati, da postane puhasto in mehko.

2.

Medtem pripravimo nadev. V ponvici razpustimo maslo in mu primešamo drobtine. Nato primešamo stepena jajca in odstavimo (nič ni narobe, če jajca zakrknejo). V ohlajen nadev vmešamo sladkor in nasekljane lističe pehtrana.

3.

Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo v zvitek. Zavitek položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati na toplem.

4.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in na več mestih prebodemo z iglo. Nato potico postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 45 minut.

Opomba

Recept je prispevala Mirjam Kavčič iz podjetja Lesaffre Slovenija (blagovna znamka Fala).

2