Sestavine

  • 6 račjih beder v konfitu
  • 2 čebuli
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 150 g suhih marelic
  • 1⁄2 žlice mletega cimeta in še ščep, ko postrežemo
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1⁄2 žličke koromačevih semen
  • ščepec žafrana
  • 4 dl piščančje jušne osnove
  • lupinica 2 bio limon in dober stisk soka
  • 50 g popraženih pinjol in še malo, ko postrežemo
  • sol in poper
  • 4 veliki listi tankega vlečenega testa
  • 1 žlička sladkorja v prahu za posip (po želji)

Priprava

1.

Račje meso natrgamo od kosti in prihranimo. Kožo in kosti zavržemo.

2.

Čebulo nasekljamo in jo nežno popra- žimo na olju, da se zmehča in zlato rjavo obarva. Marelice narežemo na četrtine, jih primešamo čebuli in pražimo 5 minut, nato prilijemo jušno osnovo. Primešamo račje meso in nežno kuhamo, da je jed vlažna, a ne preveč tekoča. Primešamo limonovo lupinico, stisk limonove- ga soka in pinjole ter solimo in popramo.

3.

V pečico damo velik plitev pekač in jo segrejemo na 220 °C. Model za torte premera 22 ali 23 cm namažemo z malo oljčnega olja. V model položimo 2 lista testa, tako da pokrivata dno in segata ob obodu navzgor. Na testo naložimo račjo mešanico in enakomerno nežno potlačimo, nanjo položimo preostala 2 lista testa in ju zmečkamo ob robu. Testo po vrhu premažemo z malo olja in postavimo na pekač v pečici za 20 do 30 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo speče. Preden postrežemo, posujemo s pinjolami, ščepcem cimeta in po želji s sladkorjem v prahu.

Nasvet

Konfit (francosko confit) je izraz za meso, vloženo v masti. Meso vložijo v steklene kozarce ali lončke (industrijsko tudi v pločevinke) in zalijejo z maščobo. Čez nekaj tednov ga začnejo uporabljati, pred uporabo pa ga zapečejo, da dobi zlato rjavo skorjico. Račja bedra v konfitu lahko kupimo v trgovinah s francoskimi delikatesami ali pa jih pripravimo tudi sami – podrobneje smo o tem pisali v rubriki Naučimo se (november 2020).

8