Slivov zavitek z orehi
Zavitek iz domačega sadja je zmeraj najboljši!
Slivov zavitek z orehi
Zavitek iz domačega sadja je zmeraj najboljši!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: 2 zavitka
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 listi vlečenega testa
- 1,5 kg sliv
- 120 g + 2 žlici kristalnega sladkorja
- 120 g mletih orehov
- 150 g belega kruha
- 100 g masla
- 150 g belih krušnih drobtin
- šilce slivovega žganja
- malo cimeta
- 50 g masla in jajce za premaz
Priprava
Kruhu obrežemo skorjo, ga narežemo na kocke in jih v pečici nekoliko osušimo. Slive operemo, osušimo, razpolovimo, odstranimo koščice in slivove polovice še enkrat vzdolžno prerežemo.
V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in 2 žlici sladkorja ter zlato popražimo, nato maslene drobtine ohladimo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Slive zmešamo s sladkorjem, orehi, cimetom, slivovim žganjem in krušnimi kockami. En list testa položimo na vlažno kuhinjsko krpo. Testo premažemo z razpuščenim maslom, pokrijemo z drugim listom in tudi tega premažemo z maslom. Dve tretjini testa posujemo s polovico maslenih drobtin, nato po drobtinah razporedimo polovico slivovega nadeva. Zavitek zvijemo s pomočjo kuhinjske krpe in ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponovimo še za drugi zavitek. Oba zavitka premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo približno 35 minut. Preden ga narežemo, naj se malo ohladi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.