Pogača z grozdjem in rožmarinom brez gnetenja
Pogača z grozdjem bo popestrila jesensko obarvane narezke. Morda kar ob trgatvi?
Pogača z grozdjem in rožmarinom brez gnetenja
Pogača z grozdjem bo popestrila jesensko obarvane narezke. Morda kar ob trgatvi?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + 10 ur za vzhajanje
KOLIČINA: za 8–10 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g ostre moke
- 1 žlička suhega kvasa
- oljčno olje
- 1 žlica grobe morske soli ali solnega cveta
- 200 g rdečega grozdja
- 10 vejic rožmarina
- kozji sir, ko postrežemo (po želji)
Priprava
V veliko skledo damo moko, kvas, 1 žlico oljčnega olja in 1 žličko soli, dodamo 2,5 dl tople vode in z leseno kuhalnico zamesimo v lepljivo testo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 10 (ali največ 24) ur.
Pečico segrejemo na 180 °C. Grozdne jagode v pekaču pomešamo z 1 žlico oljčnega olja. Pečemo jih 20 minut oziroma toliko časa, da ovenejo in se nagubajo, nato pustimo, da se ohladijo.
Ko testo naraste na dvojno prostornino in postane mehurjasto, ga vzamemo iz hladilnika in pustimo 1 uro na sobni temperaturi. Kvadraten pekač s 23 cm dolgimi stranicami namažemo z oljem in vanj preložimo testo. Naoljimo si roke in testo zložimo kot pisemsko ovojnico. Pekač obrnemo in ponovimo, da nastane kvadrat, nato ga obrnemo, da so pregibi spodaj. Posujemo ga z grobo nasekljanimi rožmarinovimi iglicami, grozdjem in preostalo soljo ter pokapamo z 2 žlicama olja. S prsti v testo naredimo vdolbinice, pri čemer vanj potiskamo posip in ga raztegujemo v vogale. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 1 uro oziroma tako dolgo, da naraste na dvojno prostornino. Pečico segrejemo na 220 °C.
Testo odkrijemo, ga pokapamo s še malo olja in na srednjem vodilu pečemo 30 minut ali tako dolgo, da se zlato rjavo obarva. Pustimo, da se pogača 10 minut ohlaja v pekaču, nato jo preložimo na kuhinjsko mrežico in ohladimo ali pa jemo toplo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.