Poširana jajca
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Poširana jajca
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2015
ČAS PRIPRAVE: -
ZAHTEVNOST: Enostavno
Marsikomu se zdi poširanje jajc silno zahtevno, a če sledimo nekaj preprostim nasvetom ter z nekaj vaje in pozornosti zlahka dosežemo popolno poširano jajce. Najlepše pri poširanih jajcih je, da povzdignejo vsako jed, s katero jih postrežemo, tako da naredi vtis – za priložnosti, ko se želimo postaviti pred gosti, kadar na primer pripravljamo brunch. Poskusite!
Sestavine
- poljubna količina jajc
Priprava
V kozici zavremo vodo, dodamo malo alkoholnega kisa (na 2 litra vode približno 50 ml kisa), ki bo pomagal pri strjevanju beljaka. Temperaturo znižamo, da je voda tik pod vreliščem. Z zajemalko pomešamo vodo, da ustvarimo vrtinec, ki bo poskrbel, da se bo beljak lepše ovil okrog rumenjaka.
Jajce ubijemo v skledico in ga nežno spustimo v vodni vrtinec.
Z žlico lahko pomagamo, da se beljak ovije okrog rumenjaka.
Jajce poširamo približno 3 minute, da je ravno prav mehko na otip – to lahko preverimo s prstom. Beljak se mora strditi, rumenjak pa ostati tekoč.
Jajce s penovko previdno vzamemo iz vode in ga položimo na kuhinjski papir, da vpije vodo.
Odvečen beljak lahko pred postrežbo odrežemo, da bo poširano jajce bolj lično. Po vrhu ga lahko posujemo s solnim cvetom.
Nasvet
Poširana jajca so čudovita, če jih položimo na nežne solate, v klasičnih jedeh, kot so jajca benedikt (s šunko ali z dimljenim lososom in holandsko omako) in jajca po florentinsko (s špinačo), lahko pa jih ponudimo tudi v juhah, z zelenjavo, zlasti z nežnimi beluši in ratatouillem …
Če poširanih jajc ne bomo ponudili takoj, jih najprej za 1 minuto položimo v ledeno mrzlo vodo, nato jih vzamemo iz nje, odcedimo na kuhinjskem papirju in shranimo v hladilnik. Tik preden jajca postrežemo, jih vzamemo iz hladilnika in jih za pol minute položimo v vročo vodo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.