Pristno italijansko

Jedi italijanskih dežel 

Publikacija prinaša 112 strani manj znanih tradicionalnih italijanskih jedi, ki obogatijo vaš klasični repertoar. Vsaka italijanska pokrajina je zastopana s tipično jedjo, recepti pa vključujejo dragocene informacije o kulinariki, sestavinah in principih italijanske kuhinje.

 

Prelistaj revijo

  • V italijanski delikatesi
  • O testeninah, rižu, polenti in kruhu
  • Navade in tradicije
  • Domače testenine korak za korakom
  • Preizkušeni recepti italijanskih non

Mehka vezava, 112 strani

Akcijska cena: 7,10 € (20 % popust)

Redna cena: 8,90 €

 

 

NAKUP

Naučite se kuhati kot italijanske none!

Gotovo se strinjate, da je kulinarika naših bližnjih sosedov ena najbolj poznanih in najbolj priljubljenih na svetu. Zakaj je tako, bomo odslej odkrivali s tematsko izdajo Pristno italijansko, v kateri boste poleg številnih znamenitosti in pestrih anekdot spoznavali najboljše sestavine, ki predstavljajo temelj italijanske kulinarike, ter preizkušali odlične recepte z vseh koncev Apeninskega polotoka.

Danes cucina povera še zdaleč ni kuhinja revnih, ampak na novo odkrita tradicija, ki je še kako v duhu časa, ki ceni preprosto, svežo, sezonsko in lokalno ter si prizadeva za čim manj zavržene hrane.

Iz uvoda

Vsi mislijo, da poznajo italijansko kulinariko,

a le redkim je zares znana. Poleg klasičnih jedi, poznanih po vsem svetu (špageti, pice, rižote …), obstaja cela vrsta lokalnih in regionalnih kuhinj z neskončno različicami, ki izhajajo iz lokalnih proizvodov, zgodovine in kulturnega okolja slehernega italijanskega mesta. Na misel mi pridejo Rim s svojimi tremi kuhinjami (papeško, ljudsko in judovsko), Sicilija z arabskimi, normanskimi in španskimi reminiscencami, združenimi v jedeh z okusom sonca in morja, Piemont s kuhinjo savojskega dvora in francoskimi vplivi pa seveda furlanska kuhinja ter njeno prepletanje s karnijsko tradicijo in še bi lahko našteval.

Na Veleposlaništvu Italije smo zato z veseljem podprli pobudo revije Dober tek, da skupaj ustvarimo to posebno številko, v celoti posvečeno italijanski kulinariki. Pripravili smo serijo člankov o Italiji oziroma, bolje rečeno, utrinkov, saj bi tematika zahtevala celo enciklopedijo, če pomislimo na raznolikost tipičnih in lokalnih proizvodov, na trende in načine italijanskega prehranjevanja, pa tudi na pestrost jedi. Odločili smo se, da se umaknemo od stereotipnih svetovno znanih italijanskih jedi in izberemo recepte, ki predstavljajo vsako izmed dvajsetih italijanskih dežel. Gre za jedi, ki so sicer manj znane, a vsekakor okusne, pri Italijanih zelo priljubljene in izvedljive tudi za nevešče kuharice in kuharje. Kajti skrivnost italijanskega »recepta« za okusno jed so predvsem kakovostni lokalni proizvodi, ki najbolj zablestijo v preprostih jedeh in ne potrebujejo zapletenih postopkov.

Na žalost pa izdelki, ki se na prvi pogled zdijo italijanski, niso vedno zares italijanski in tisto, kar se na etiketi prodaja kot zdravo in pristno, v resnici ni vedno takšno. Da bi se dobro in zdravo prehranjevali, je koristno in potrebno, da smo pozorni. Zato smo želeli vključiti nekaj krajših opozoril o pojavu »Italian sounding« (torej o nekaterih poslovnih praksah, zaradi katerih je tisto, kar ni italijansko, videti italijansko). Upam, da bodo ti prispevki bralcu ponudili tudi uporabne predloge za ciljno usmerjene in pametne nakupe, ob zavedanju, da je prehrana posameznika sestavni del njegovega psihofizičnega počutja.

Dovolite mi, da se zahvalim uredništvu revije Dober tek, Agenciji za promocijo v tujini in internacionalizacijo italijanskih podjetij v Ljubljani in nenazadnje sodelavcem na Veleposlaništvu Italije za strokovnost in zavzetost, s katerima so ustvarili posebno številko, ki jo imate v rokah. Ta predstavlja eno od številnih pobud v programu Tedna italijanske kulinarike v svetu, ki poteka že sedmič in tudi v Sloveniji vzbuja vse več zanimanja in pozornosti.

Prijetno branje in Buon Appetito!

Carlo Campanile,
veleposlanik Italije

Kazalo

Uvod: Vsi mislijo, da poznajo italijansko kulinariko

Italijanska kuhinja – lokalna tradicija, svetovna uspešnica

Cucina povera

Pašta

Sveže jajčne testenine

Zrno na zrno – rižota

Polenta – črna, bela in rumena

Kruh

Paradižnik

Salumeria

Oljčno olje

Italijanski obed

Sladko življenje

Aperitivo

Kam na kosilo …

Kava po italijansko

Prosecco

Italian Sounding – glavni sovražnik Made in Italy

Jedi italijanskih dežel (recepti)

  • Torrette di melanzane / Stolpički iz jajčevcev
  • Cozze alla vastese / Klapavice kot v Vastu
  • Frico / Frika
  • Arancini siciliani / Ocvrte riževe kroglice
  • Ciavarro / Mineštra z mešanimi stročnicami
  • Toco de funzi / Gobja omaka
  • Bigoli in salsa / Bigoli v omaki
  • Orecchiette con cime di rapa / Ušesca z repnimi cimami
  • Fusilli alla molisana / Svedrčki kot v Molizeju

  • Lasagna con la zucca / Lazanja z bučo
  • Risotto gorgonzola e noci / Rižota z gorgonzolo in orehi
  • Gnocchi alla romana / Njoki po rimsko
  • Polenta concia classica / Polenta s sirom
  • Cacciucco alla livornese / Ribja juha iz Livorna
  • Sarde con origano e pane / Sardele z origanom in kruhom
  • Baccalà con le mele / Polenovka z jabolki
  • Pollo alla Marengo / Piščanec kot v Marengu
  • Spezzatino piccante alla calabrese / Pikantno dušeno meso po kalabrijsko
  • Brasato al vino rosso / Govedina v rdečem vinu
  • Seadas / Ocvrti sirovi žepki
  • Maritozzi / Sladki hlebčki s smetano
  • Cannoli siciliani / Sicilijanski kanoli
  • Torta caprese / Torta s Caprija
  • Pampepato / Poprnjak