Gorenjska prata ali búdl
Prata ali búdl je tradicionalna velikonočna jed iz suhega mesa, starega kruha in jajc
Gorenjska prata ali búdl
Prata ali búdl je tradicionalna velikonočna jed iz suhega mesa, starega kruha in jajc
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
ČAS PRIPRAVE: 50 min + ohlajanje
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g belega kruha (od prejšnjega dne)
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 150 g ostankov šunke (ali suhega mesa)
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- olje
- svinjska mrežica
jabolčni hren
- 100 g svežega hrena
- 50 g jabolk
- kis
- olje
- sol
- poper
Priprava
Kruh narežemo na kocke in ga zmešamo s kislo smetano in razžvrkljanima jajcema. Na kocke narežemo tudi šunko. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo malo olja, na njem prepražimo čebulo in jo ohladimo. Pečico segrejemo na 185 °C (ali na 165 °C z ventilacijo).
Kruhovi mešanici dodamo meso, česen in ohlajeno čebulo ter dobro premešamo. Maso razdelimo na 2 dela in iz vsakega oblikujemo štručko. Zavijemo ju v svinjsko mrežico in pečemo 25 minut.
Medtem ko se peče, pripravimo jabolčni hren, tako da hren in jabolko olupimo, naribamo in zmešamo. Dodamo malo olja in kisa ter solimo in popramo.
Pečeno prato narežemo na rezine in postrežemo z jabolčnim hrenom. Lahko postrežemo toplo ali hladno.
Opomba
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem, njen recept pa najdemo v različnih lokalnih različicah.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.