Oblaganje pekačev s papirjem za peko
piše: Eva Lunc
6V: V receptih je praviloma navedeno samo to, da je treba pekač ali model obložiti s papirjem za peko, ni pa opisano kako. Pri velikih plitvih pekačih ni težav, pri drugih pa ponavadi končam z zmečkanim listom papirja. Lepo prosim za nasvet, kako naj se lotim oblaganja pekačev.
O: Oblaganje pekačev s papirjem res ni zahtevno, a je vseeno dobro vedeti nekaj reči, da se papir res lepo prilega. Pekač na primer najprej namažemo z zmehčanim maslom, kar prepreči, da bi se pecivo prijelo nanj, papir pa se ga lepo oprime. Za večino tort in kolačev je dovolj, če namastimo in obložimo dno, če pa pripravljamo kolač, ki se dolgo peče, je najbolje obložiti tudi robove.
Okrogel pekač
Za obod okroglega pekača odrežemo trak papirja, ki je dovolj dolg, da prekrije obod (izmerimo ga lahko s pomočjo vrvice), in še kakšen centimeter dodamo. Za dno okroglega pekača vzamemo list papirja, ki je večji kot površina pekača. Prepognemo ga na pol, nato na četrtine, nato diagonalno in zgibamo še naprej, da dobimo ozek trikotnik. Konico trikotnika pridržimo nad sredino pekača in odrežemo zunanji rob, kjer se dotika roba pekača. Papir razpremo, da dobimo krog, ki ga položimo na dno, tako da obložimo tudi stene pekača.
Podolgovat pekač
Za podolgovat pekač (za štruce) tega postavimo na list papirja za peko in odrežemo trak, ki je malce ožji kot pekač. List položimo na dno pekača, tako da visi še čez ožja robova. Enako obložimo večje pravokotne in kvadratne pekače. Pekač postavimo na velik kos papirja za peko in ga obrišemo s svinčnikom. Ob črtah ga zapognemo, nato ga obrnemo, da so narisane črte spodaj, in zapognemo v drugo smer. Papir položimo v pekač in v vogalih lepo zložimo.
In še en način
Obstaja pa tudi enostavnejši in hitrejši način, ki je sicer malenkost manj natančen, a se prav tako dobro obnese: papir za peko zmočimo z vodo in ga zmečkamo v kepo, nato pa ga razpremo. Zdaj je čisto mehak in se bo zlahka prilegal vsakemu pekaču, tudi okroglemu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.