Somlojski žličniki (grmada)
Doma so na Madžarskem, kjer jim je ime »somloi galuska«
Somlojski žličniki (grmada)
Doma so na Madžarskem, kjer jim je ime »somloi galuska«
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje
KOLIČINA: 12–16 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
vaniljev biskvit
- 1 jajce
- 1 žlica moke
- 1 žlica sladkorja
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
čokoladni biskvit
- 1 jajce
- 1 žlica moke
- 1 žlička kakava v prahu
- 1 žlica sladkorja
lešnikov biskvit
- 1 jajce
- 1 žlica moke
- 1 žlička mletih praženih lešnikov
- 1 žlica sladkorja
rumova voda za vlaženje
- 4 dl vode
- 80 g sladkorja
- 0,3 dl ruma
posip
- 50 g sesekljanih orehov
- 50 g namočenih rozin
vaniljev puding
- 5 dl mleka
- 1 zavitek praška za vaniljev puding
- kakav ali čokolada v prahu za vrh kolača
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Iz navedenih sestavin pripravimo vaniljevo, čokoladno in lešnikovo biskvitno maso. Na papir za peko namažemo vsako biskvitno maso v kvadrat 20 x 20 cm oziroma takega, kot je površina posode, v kateri bomo sestavili sladico. Vsak biskvit pečemo približno 10 minut in nato ohladimo.
Vaniljev puding skuhamo po navodilih na zavitku in ga ohladimo. Rumovo vodo za vlaženje pripravimo tako, da vse sestavine dobro zmešamo, da se sladkor stopi.
V skledo, veliko 20 x 20 cm, položimo vaniljev biskvit, ga navlažimo z rumovo vodo, premažemo s tretjino pudinga in potresemo s tretjino namočenih rozin in tretjino orehov. Pokrijemo s čokoladnim biskvitom in ponovimo postopek z vlaženjem, pudingom ter rozinami in orehi. Plast kreme pokrijemo z lešnikovim biskvitom, ga navlažimo in obložimo tako kot prejšnja dva biskvita, vendar naj bo vrhnja plast puding. Tega potresemo s čokolado v prahu ali kakavom.
Sladico postrežemo tako, da jo z žlico naložimo na krožnik in po želji še dodatno okrasimo s čokoladnim prelivom in gozdnimi sadeži.
Grmada
Slovenska različica somlojskih žličnikov, ki izvirajo z Madžarske (somloi galuska), je grmada. Originalno sladico delajo z vaniljevim pudingom, lahko pa jo naredimo tudi z vaniljevo kremo. To naredimo tako, da 2 rumenjaka in 40 g moke gladko zmešamo v 1 dl hladnega mleka. Zmes zakuhamo v 4 dl vrelega mleka, ki smo mu dodali vaniljevo aromo in 100 g sladkorja. Mešamo toliko časa, da krema zavre in kuhamo 2 do 3 minute. Kremo pokrijemo in ohladimo ter uporabimo namesto pudinga, kot je zgoraj opisano.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.