Bananin kolač z javorovim sirupom
Najboljši je še topel
Bananin kolač z javorovim sirupom
Najboljši je še topel
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 8 žlic javorovega sirupa
- 3 manjše zrele banane in 1 preveč zrela banana
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 4 jajca
- 2 žlički vaniljeve paste ali sredica iz 2 strokov vanilje
- 200 g moke
- 1 žlica pecilnega praška
- 1 žlica sode bikarbone
- 100 g mletih mandljev
- 200 g navadnega grškega jogurta
- maslo za model
- javorov sirup, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C, model s stranicami 20 cm premažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. V model vlijemo polovico javorovega sirupa, nato model nagnemo na vse strani, da se sirup razporedi po dnu. Manjše banane olupimo, jih vzdolžno prerežemo in z rezno stranjo navzdol razporedimo po pekaču.
Z električnim mešalnikom stepemo maslo, sladkor, jajca, vaniljo in dodamo še zmečkano zelo zrelo banano. Vmešamo moko, presejano s pecilnim praškom, in sodo ter mlete mandlje. Dodamo še jogurt in maso previdno vlijemo v pekač; pri tem pazimo, da banan ne premaknemo preveč.
Pečemo 45 minut do 1 ure, da lesena palčka, ki jo zapičimo v testo, ostane skoraj čista. S to leseno palčko naredimo luknje po celotni površini kolača tako, da jo zapičimo samo do polovične globine testa. Luknje prelijemo s preostalim sirupom in počakamo nekaj minut, da ga biskvit popije. Nato kolač previdno zvrnemo iz modla tako, da je spodnja stran zgoraj. Prelijemo še z malo sirupa in še toplo postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.