Sestavine

testo

  • 1 kg moke tip 500
  • 1 kocka svežega kvasa
  • sol
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 5–6 dl vode

nadev

  • 150 slanih sardelnih filejev
  • 1 kg svežih paradižnikov (ali 500 g pelatov iz pločevinke)
  • 4–5 čebul (približno 500 g)
  • 5 žlic olja
  • šopek peteršilja
  • ½ žličke mletega popra
  • sol
  • oljčno olje za pekač
  • moka za delovno površino
  • razžvrkljano jajce za premaz

Priprava

1.

Iz moke, kvasa, 5 do 6 dl mlačne vode, soli in 2 žlic oljčnega olja zamesimo krušno testo in ga na toplem pustimo vzhajati, da podvoji volumen.

2.

Čebulo o čistimo in sesekljamo. Na segretem olju posteklenimo čebulo, dodamo na kockice narezan paradižnik, solimo in popramo ter dušimo 20 minut. Jed odstavimo in ohladimo. Pečico segrejemo na 220 °C. Pekač velikosti 32 x 40 cm premažemo z oljčnim oljem.

3.

Vzhajano testo premesimo in razdelimo na dva dela, en del naj bo malo večji. Večji del na pomokani delovni površini razvaljamo tako, da testo sega čez rob pekača. Z valjarjem ga prenesemo na pekač. Obložimo ga s čebulno paradižnikovo zmesjo in jo poravnamo, nanjo razporedimo slane fileje in jo posujemo s peteršiljem.

4.

Preostalo testo razvaljamo za pokrov, s katerim pokrijemo nadev. Robove pokrova premažemo s stepenim jajcem, spodnji del testa zavihamo čez pokrov (odvečno testo prej odrežemo) in z vilicami dobro pritisnemo, da se oba dela zlepita. Iz ostanka testa naredimo okraske, celotno površino pa premažemo z jajcem.

5.

Pečemo približno 25 minut, da postane pogača lepo rjava. Vzamemo jo iz pečice, pokrijemo z vlažnim kuhinjskim prtičkom in pustimo 10 minut, da se zmehča. Postrežemo jo toplo ali hladno.

Nasvet

Ta pogača izvira iz Komiže na otoku Visu. V mestu Vis pa pripravljajo svojo inačico, ki jo imenujejo viška pogača. Od komiške se razlikuje po tem, da v njej ni paradižnika, preostale sestavine pa so enake.

41