Najboljši slovenski barmani in mojstri miksologije so se sredi junija zbrali v kranjskem Klubarju in se pomerili na tekmovanju za prestižno priznanje citadelle true originals, ki ga podeljuje podjetje Maison Ferrand, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev butičnih žganih pijač iz Francije, z blagovno znamko džina Citadelle.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Kevin Kos, Jan Križaj in predstavnica podjetja Maison Ferrand Aleksandra Lavrova, je ocenjevala tehnične sposobnosti, predstavitev, okus, videz in ustvarjalnost, poseben poudarek pa so v finalu namenili tudi trajnostnim praksam, predvsem uporabi lokalnih sestavin.

Strokovna komisija, foto: Marko Vitas

V prvem delu se je deset tekmovalcev preizkusilo v pripravi klasičnih koktajlov, šest najboljših pa se je uvrstilo v finale, za katerega so morali pripraviti svojo različico koktajla tom collins. Zmagovalec je postal Gal A. Pilko, ki je svoj koktajl citadelle true originals poimenoval Peach, don’t kill my vibe.

Zmagovalni koktajl Gala A. Pilka, foto: Marko Vitas

Pri pripravi recepture ga je navdihnila tradicionalna kombinacija kislega mleka in ajde. Poleg slednje je za svoj avtorski napitek uporabil še džin ter sodo iz soka vipavskih breskev in sirotke jogurta, infuzirane z breskvinimi koščicami, končni izdelek pa je popestril še s piškotom, ki je spominjal na sladoledni sendvič.

Intervju z Galom A. Pilkom smo pripravili za poletno številko revije Dober tek.

Galerija

OZNAKE