Definicija jagodičja je izmuzljiva, saj botaniki jagode z vidika razvoja plodu razumejo zelo drugače od nas, končnih uporabnikov. A lahko bi se strinjali, da med jagodičje spadajo raznolike grmovnice z užitnimi plodovi, za dobro mero pa bi lahko mednje dodali še kakšno drobno sadje, zagotovo jagode pa murve, in če smo posebno drzni, tudi češnje. Plodovom je skupno to, da so okusni, hranljivi in večinoma sladko-kislega okusa. Ena nenapisanih definicij jagodičja je, da sadeži niso pretirano obstojni, saj gre za klimakterične plodove, ki ne zorijo več, potem ko jih oberemo, in se tudi hitro pokvarijo. No, to se zdi odličen izgovor, da jih pozobamo, še preden bi nam jih uspelo prinesti do kuhinje.

Malinova zmrzlina

Zlati nasveti za uporabo jagodičja

  • Iz kupljenih ali nabranih košaric jagodičja takoj odstranimo poškodovane, prezrele in plesnive sadeže, saj lahko že en neustrezen plod hitro pokvari naše veselje.
  • Plodovi bodo ostali sveži dlje, če jih najprej namočimo v toplo vodo, ki smo ji dodali alkoholni kis v razmerju 3 : 1, nato pa jih speremo z mrzlo vodo in dobro osušimo. Kompaktnejše plodove lahko z nežnim vrtenjem osušimo tudi v sušilniku za solato, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami. Nekatere plodove pa je bolje oprati, tik preden jih pojemo – mednje spadajo maline in jagode.
  • Seveda je jagodičje najboljše sveže, a če ga imamo dovolj, lahko odlične poletne okuse prihranimo tudi za hladne dni, tako da ga zamrznemo. Ko ga očistimo, odstranimo morebitne peclje in preverimo, da ni med plodovi kakšnega gnilega, jagodičje razprostremo po velikem pladnju ali pekaču in položimo v zamrzovalnik. Zamrznjene plodove nato shranimo v vrečke za zamrzovanje ali posode s pokrovom.
  • Nekoliko prezrele plodove, ki še niso za odpad, je najbolje zmleti v sadni pire in shraniti v posodico za led. S pisanimi kockami si nato še nekaj časa lahko pripravljamo odlične smutije.
  • Marsikatero jagodičje lahko shranimo tudi tako, da ga posušimo. Jagode lahko narežemo na nekaj milimetrov debele rezine in jih razporedimo na mrežasto podlago, da jih bo suhe lažje odstraniti. Ko so povsem suhe, jih shranimo v kozarec za vlaganje. Če želimo posušiti ameriške borovnice, jih z buciko prepiknemo na več mestih, da vlaga lažje uhaja. Pri sušenju si lahko pomagamo tudi s posebnimi sušilniki.
  • Nekatero jagodičje, na primer maline in ribez, vsebuje drobna semena. Če nas ta motijo, lahko pri pripravi sladic ali marmelade del sadja spasiramo in ostanek posušimo za sadni čaj.
  • Kadar pripravljamo kolače z jagodičjem, moramo sadeže najprej rahlo pomokati, da ne potonejo na dno, potem ko jih vmešamo v maso za biskvit.
Rustikalna pita

Več o jagodičju lahko preberete v junijski številki revije Dober tek, za slajše dni pa vam predlagamo pripravo katere od naslednjih dobrot:

Mini pite z jagodičjem

Ledena torta z jagodičjem

Dvonadstropna čokoladna torta z jagodičjem

Zakrpana pita z jagodami in kosmuljami

Borovničevi kolački s kislo smetano

OZNAKE