Kot boste kmalu videli – in upamo, da tudi okusili – nemške kulinarične specialitete obsegajo veliko več od piva, prest in pečenic. Hrana zahodne Nemčije pa je zaradi vpliva sosednje Francije sploh nekaj posebnega.

Severno Porenje – Vestfalija

Unescova svetovna kulturna dediščina: aachenska stolnica
Znamenita jed: enolončnica pfefferpotthast

Aachenska stolnica je bila kot prva nemška znamenitost leta 1978 upravičeno uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Stolnica, zgrajena nekje med letoma 790 in 800, je izjemno pomembna za gradbeništvo in umetnostno zgodovino ter je edinstven primerek verske arhitekture v svetovnem merilu. Ob grobu Karla Velikega so še 600 let po njegovi smrti kronali nemške cesarje. Aachen pa danes slovi ne le po stolnici, ampak tudi kot živahno mesto pravične trgovine. Obiskovalci se lahko nadejate navdihujoče mešanice specializiranih trgovinic in trajnostne ponudbe številnih družbeno odgovornih ali humanitarnih organizacij. Zaradi tako bogate ponudbe pravične trgovine je Aachen izvrsten kraj za nakupovanje brez slabe vesti.

V regiji se radi pomastijo s poprovo govejo obaro prefferpotthast. Meso marinirajo z začimbami in počasi kuhajo, dokler se ne zmehča, kar jedi da bogat in aromatičen okus. Obaro pogosto postrežejo s kuhanim krompirjem ali kruhom, ki ga pomakajo v okusno omako.

Enolončnica pfefferpotthast

Porenje – Pfalška

Unescova svetovna kulturna dediščina: rimski spomeniki, stolnica in Marijina cerkev v Trierju
Znamenita jed: renska pogača döppekooche

Trier, znan tudi pod starolatinskim imenom Augusta Treverorum, je bil ustanovljen leta 16 pr. n. št. in je najstarejše nemško mesto. Romantično mesto ob reki Mozeli je živi muzej, poln spomenikov svetovnega ranga, edinstvenih cerkva in drugih starorimskih ostankov, ki mu dajejo svojevrstno podobo. Trier je paša za vsa čutila. Tam lahko živite kot stari Rimljani in uživate antično življenje v vsej raznolikosti zvokov, polnosti arom, barvah in oblikah. Čaka vas edinstven preplet sodobnosti in življenja v starorimskem cesarskem mestu. Življenje preteklih generacij je zahvaljujoč senzacionalnim vizualizacijam in prikazom tako otipljivo, da se vam bo za trenutek morda zazdelo, kot da ste s časovnim strojem odpotovali v antično dobo. To je pravo doživetje za oči, ušesa in predvsem srce. Nepozabna doživetja pa vas čakajo tudi zunaj mesta. Fascinantna naravna pokrajina Mozele s strmimi pobočji in samotnimi obrežji je idealno zatočišče za aktivne dopustnike. Tukaj lahko kolesarite, planinarite, veslate s kanujem ali pomagate pri tradicionalni trgatvi v skladu s starimi običaji.

Tam si lahko privoščite rensko krompirjevo pogačo döppekooche, zraven pa kozarec modrega pinota iz tamkajšnje vinorodne regije.

Renska pogača döppekooche

Posarje

Unescova svetovna kulturna dediščina: nekdanja železarna Völklinger Hütte
Znamenita jed: lyonski lonec

Völklinger Hütte je edina ohranjena železarna na svetu iz obdobja razcveta železarske in jeklarske industrije v 19. in 20. stoletju. Ogromen metalurški kompleks s površino 600 tisoč kvadratnih metrov je prvi industrijski spomenik, ki je bil leta 1994 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine, danes pa deluje kot kulturno prizorišče ter tematski in doživljajski park. Za obisk železarne Völklinger Hütte predlagamo, da si priskrbite kartico Saarland Card. Z njo lahko z avtobusom in vlakom neomejeno potujete po celotnem Posarju, poleg tega pa imate brezplačen dostop do več kot 100 drugih znamenitosti. Če raje potujete na električni pogon, imamo za vas dobro novico. Neposredno pred železarno je šest polnilnic na sončne celice in številne možnosti polnjenja električnih koles.

Po napornih ogledih boste gotovo lačni. Takrat se lahko okrepčate z lyonskim loncem, tradicionalno posarsko jedjo s klobasami, krompirjem in šampinjoni.

Lyonski lonec

Hessen

Unescova svetovna kulturna dediščina: samostan Lorsch
Znamenita jed: fladenkuchen s porom

Kraljeva dvorana nekdanjega samostana Lorsch v Hessnu je zgrajena v poznokarolinškem slogu, verjetno okoli sredine 9. stoletja med vladavino Ludvika Nemškega. Kot zadnji del nadzemne gradnje karolinškega samostanskega kompleksa je bila stavba leta 1991 skupaj z drugimi gradbenimi in arheološkimi ostanki srednjeveškega samostanskega kompleksa uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Znamenita Kraljeva dvorana je eden najpomembnejših in najbolje ohranjenih ostankov predromanske arhitekture v Nemčiji ter s svojimi arkadami, pilastri in polstebri slovi kot dragulj karolinške renesanse. Zgodovinarji še danes niso povsem prepričani o prvotnem namenu stavbe – morda je bila knjižnica, sodna dvorana, banketna dvorana, sprejemnica ali pa vse od naštetega. Vsekakor pa je slikovita Kraljeva dvorana stoletja ohranila svojo prvotno podobo in še danes spominja na preteklo veličino nekdaj mogočne benediktinske opatije svetega Nazarija. Na delu objekta ima svoje prostore laboratorij na prostem Lauresham, izjemen kraj z vidika biotske raznovrstnosti. Ob podpori znanstvenikov je na podlagi dosedanjih raziskav naselbinske arheologije tukaj nastal kompleks stavb in različnih kmetijskih površin, ki omogočajo gojenje rastlin in vzrejo živine kot nekoč.

V Hessnu pokusite znameniti fladenkuchen s porom. Če si želite pristen okus Nemčije pričarati kar doma, pa preizkusite naš recept.

Recept za fladenkuchen poiščite tukaj
OZNAKE