V gostilni in hotelu Kunst vsako leto pripravljajo dogodke, posvečene umetnosti. Maja je osrednja vloga pripadla likovni umetnosti, saj so svoja dela pred gosti ustvarjali in predstavljali slikarji Jože Marinč, Maksimiljan Sternad – Milč, Janko Orač ter kipar Franci Černelč. Barviti teden so dopolnili s chefovim degustacijskim menijem, osredotočenim na jedi iz kopuna. Skopljen petelin je namreč posebnost Kunstove hiše že vrsto let.

Slavni kopun družine Kunst; Foto: Frameless

Gostje umetnike pri delu z veseljem nagovorijo, nekaj pa je tudi takih, ki so njihova dela tudi odnesli domov. Umetniki se tako predstavijo v drugačni luči, predvsem pa jim je všeč dinamičnost gostilniškega prostora. Njihova dela so potem razstavljena v naših prostorih, kjer jih gostje lahko občudujejo in nenazadnje tudi kupijo.

Tjaša Kunst Kališnik
Družina Kunst in sodelujoči umetniki; Foto: Frameless

Tematski dnevi in dogodki, ki se odvijajo v gostilni in hotelu Kunst, pa niso izbrani naključno, saj si predvsem želijo povezati umetnike iz Posavja. S temi so sodelovali tudi pri zasnovi hotelskih sob, ki odražajo življenja umetnikov – akademskega slikarja Jožeta Marinča, pevke Nuše Derenda, režiserja Damjana Kozoleta ter igralca Slavka Cerjaka.

Naš priimek Kunst v nemščini pomeni umetnost. Od tod tudi izvira ideja, zato je bila odločitev, da bodo sobe povezane z umetnostjo, zelo enostavna.

Nejc Kunst, direktor
Umetniška dela v gostilni in hotelu Kunst; Foto: Frameless

Začetki gostilne Kunst segajo v Bistrico ob Sotli v leto 1966, gostilno in hotel Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki deluje od leta 2015, pa vodi tretja generacija družine. Gostilna je znana po sodelovanju z lokalnimi kmetijami, saj dajejo prednost sveži sezonski hrani. Pri njih ne boste brali dolgih jedilnikov, saj jedilni list sledi letnim časom. O kakovosti njihove ponudbe in gostoljubju pričajo tudi priznanja, omembe v prestižnih vodnikih in sodelovanja pri odmevnih projektih, kot so Gostilna Slovenija, Gault & Millau, Falstaff, Slovenia Green in Teden Restavracij.  

Zanimivost

Kopun je mlad, skopljen petelin, ki se ga namensko redi. Meso je sočno in okusno, saj se mu maščoba (za razliko od kure) ne nabira na enem mestu, temveč je marmorirana med mesnim tkivom. Kopune iz gostilne Kunst redijo na kmetiji, kjer imajo dovolj sonca in prostora za gibanje, prehranjujejo pa se le z domačo hrano. Kakovost kopunovega mesa je bila v preteklosti izhodišče za ustvarjanje številnih jedi, ki so bile pretežno prazničnega značaja in pomena. Kopun navdušuje številne jedce iz Slovenije in tujine, že vrsto let pa je kulinarična posebnost hiše Kunst.

OZNAKE