Temperiranje vin
piše: Leon Beton
Članek je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2011
Pridelati dobro vino ni preprosto. Toliko stvari gre lahko narobe. Tudi sporočilo iz najboljše steklenice vina se lahko na poti do našega kozarca izgubi. Zgrešimo lahko bistvo in večino užitka zaradi napačne temperature pri serviranju, nepravilnega transporta ali hranjenja v neprimernih razmerah.
Naravnih kleti, iz katerih prinesene steklenice bi lahko dali kar na mizo, ni veliko. Za bela in peneča vina so večinoma pretople, za rdeča vina pa prehladne. Danes hladimo vina v domačih hladilnikih. Ti pa so vedno premajhni, saj v njih hranimo hrano, zato vina v njih hladimo le po potrebi – kadar vemo, da ga bomo sebi ali gostom postregli. Temperature v gospodinjskih hladilnikih so odvisne od tega, kako jih nastavimo, pa tudi od tega, kam steklenice položimo (temperature so praviloma pri dnu prostora za hranjenje najnižje, proti vrhu pa se višajo). Nekateri hladilniki imajo nekje v zgornji tretjini vgrajene posebne police za šest steklenic. Skoraj idealni za shranjevanje vin so namenski hladilniki, v katerih lahko razpon temperature uravnamo tako, da primerno ohladimo tako penine, bela vina in vina roze, kot rdeča vina. Taki hladilniki so dragi, zavzemajo prostor in porabijo kar nekaj električne energije. Njihova prednost pa je, da imamo v vsakem trenutku primerno ohlajeno vso paleto vin. Da se vino ohladi, potrebuje čas – ura ali dve v hladilniku ni dovolj – najbolje je, da vina odležijo na hladnem vsaj eno noč. Tudi meni se zgodi, da me presenetijo gosti, v hladilniku pa imam hladno samo mleko. Kako najhitreje ohladiti steklenico vina? V vedru vode, ki ji dodamo led iz zamrzovalnika, do grla potopimo steklenico Bvina in počakamo vsaj 20 minut. Za še hitrejše hlajenje vodi dodamo nekaj ščepcev soli. Tako lahko ohladimo tudi steklenico rdečega vina, la da je potreben čas za to bistveno krajši. Tako hlajenje je izhod v sili. Najbolje je vedno imeti nekaj steklenic vina v hladilniku. Penine in bela vina bodo vedno optimalne temperature, rdeča pa vzamemo iz hladilnika kakšno uro, preden jih serviramo. Zlato pravilo je, da je vino bolje postreči kakšno stopinjo prehladno, saj se v kozarcu hitro segreje.
Slog in barva vina | Priporočena temperatura serviranja |
peneča vina, šampanjci | 5 do 8 °C |
bela vina | 8 do 12 °C |
vina roze | 12 do 14 °C |
macerirana bela vina, bela desertna vina | 12 do 14 °C |
lažja rdeča vina | 12 do 14 °C |
krepkejša rdeča vina, rdeča desertna vina | 14 do 18 °C |
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.