Espuma

Espuma
Espuma je gastronomska pena iz sokov, krem ali pirejev. Aparat za espumo deluje pod pritiskom in proizvede veliko večjo prostornino snovi od začetne. Lahko ga uporabljamo za stepanje smetane ali z njim pripravljamo hladne ali tople pene, ki so značilnost molekularne kuhinje – npr. pena iz gob, rdeče pese, zelišč, kokosa, školjk … Da bi dobili lepo peno, mora biti osnovna masa za peno dobro ohlajena. Dozo za espumo polnimo le s tekočinami ali gladkimi kašami, zato moramo vse trše sestavine pred polnjenem v dozo precediti, tako da ostane samo njihov sok.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.