Blanširanje
Blanširanje
Izraz blanširati (tudi obariti ali popariti) pomeni obdelati živila tako, da jih potopimo v vrelo vodo, prelijemo z vrelo vodo, soparimo ali pa potopimo v vrelo maščobo za kratek čas, največ 5 minut.
Z blanširanjem odstranimo ali omilimo nekatere neželene vonje in okuse, ohranimo barvo zelenjavi, odvzamemo odvečni škrob rižu in krompirju. Blanširamo tudi za lažje lupljenje sadja ali kože z mesa ter za lažje odstranjevanje ščetin pri svinjini ali perja pri perutnini. Pri blanširanju lahko živila izgubijo sladkor, sol, beljakovine in nekatere vitamine.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.