Če smo povsem odkriti, bi z nazivom rimski lonec lahko imenovali le glinene posode nemškega proizvajalca, ki je blagovno znamko Römertopf (»rimski lonec« po nemško) zaščitil. Vendar se danes ta izraz uporablja že za skoraj vse glinene posode s pokrovom najrazličnejših oblik in velikosti.

Namakanje rimskega lonca v vodi

Pred uporabo je rimski lonec dobro namakati v vodi, da se njegove porozne glinene stranice z njo prepojijo in jo nato med peko oddajajo v obliki pare. Lonec namakamo od 10 do 30 minut, lahko tudi več – dlje ko ga namakamo, nekoliko več vode bodo glinene stranice vpile, kar pomeni, da bo tudi v naši jedi več tekočine.

Princip kuhanja v rimskem loncu

Princip kuhanja v zaprtem rimskem loncu je, da voda v prepojenih glinenih stranicah med segrevanjem v pečici izpareva in kroži okoli jedi, ki se kuha v lastnem soku in pari iz glinenih stranic lonca. Tako se ohranijo prvinske arome in okusi sestavin ter skoraj vse hranilne snovi in vitamini. Nekateri stranice lonca, preden vanj naložijo sestavine, premažejo s strtim česnom, da njegove arome skupaj s paro iz porozne gline med peko krožijo po loncu.

V rimskem loncu lahko pripravljamo zdrave in dietične jedi, ker dodamo bistveno manj oziroma nič maščobe. Dovolj maščobe da že samo meso, če pa pečemo le zelenjavo, lahko dno premažemo z nekaj oljčnega olja. V lonec naložimo vse sestavine hkrati (npr. kose mesa, krompirja in zelenjave), začinimo in zapremo s pokrovom, ki naj ves čas kuhe ostane zaprt. Med kuho jedi namreč ni treba zalivati, saj se kuha v lastnem soku, nekaj tekočine pa oddajo tudi stene posode.

Nekateri svetujejo, da pokrov odpremo zadnjih dvajset minut peke, če želimo, da se po vrhu jed zapeče in se naredi skorjica. Ker je glina občutljiva za temperaturne spremembe, se bomo marsikateri nevšečnosti izognili, če lonec postavimo v hladno pečico, nato pa temperaturo povišamo, da se rimski lonec segreva skupaj s pečico. Če se bojimo, da bo v končni jedi preveč tekočine, lahko to uravnavamo s časom namakanja lonca, časom peke in temperaturo pečice – višja ko je, manj bo tekočine.

Ko jemljete rimski lonec iz pečice, bodite previdni, saj se glina zelo segreje in je lonec precej vroč. Ker je glina izredno občutljiva za temperaturne spremembe, počakajte, da se lonec ohladi sam, nikakor ga še vročega ne postavljajte v hladilnik ali hladno vodo.

Pomivanje rimskega lonca

Posebnega opozorila se je treba držati tudi pri pomivanju rimskega lonca – nikoli z detergenti, saj se vpijejo v porozne stene in lahko dodajo svoj vonj in okus jedi, ki jo bomo prihodnjič kuhali v loncu. Lonec je mogoče dobro očistiti tudi samo z zelo vročo vodo in čisto pomivalno gobico ali krtačo z naravnimi ščetinami. Če smo v loncu kuhali jed z zelo močnim vonjem, ki ga z vročo vodo ne moremo odstraniti, si lahko pomagamo s sodo bikarbono, ki jo vmešamo v vodo in lonec skrtačimo. Če želimo še dodatno poskrbeti za svoj rimski lonec, ga je na koncu dobro sprati z destilirano vodo, da se na glini ne bi nabral vodni kamen in minerali. Lonec posušimo na zraku in ga shranimo na zračnem mestu tako, da narobe obrnjen pokrov položimo v lonec, vmes pa lahko položimo še papirnato vrečko, da preprečimo krušenje robov.

Glazirani rimski lonci

Nekateri lonci iz gline so glazirani prozorno glazuro oziroma loščem, zato njihove stranice niso porozne. Pred uporabo takega lonca ni treba namakati v vodi, pri čiščenju pa se seveda lahko uporabljajo tudi čistilna sredstva. Vendar tak lonec ni rimski lonec, je le navadna lončena posoda. Bistvo rimskega lonca je prav v tem, da ni glaziran, zato njegove glinene stranice ostanejo porozne in dobro vpijajo ali oddajajo vodo.

Kuha v rimskem loncu traja nekoliko dlje, res pa je, da imate, medtem ko se kosilo pripravlja skorajda samo od sebe, čas zase. Poleg tega se jedi ne morejo niti zažgati niti prekipeti, lahko so le nekoliko razkuhane. Čeprav je čas kuhe nekoliko daljši, je kuhanje v rimskem loncu preprosto, zdravo in predvsem okusno. Posebnost je prav v zelo počasni kuhi, pri kateri se okusi jedi popolnoma prepojijo. Rimski lonec pa lahko za spremembo to zimo postavite tudi v peč, če jo imate.

Recepti v rimskem loncu

Prekajena gnjat s kislim zeljem in krompirjem iz rimskega lonca

Čebulno meso iz rimskega lonca

Zelenjavno-mesni narastek

Postrv z zelenjavo

Skutni zavitek iz rimskega lonca

OZNAKE