Dober tek 2 2022

  • V dobri družbi
  • Fine valentinove jedi
  • Recepti s smučanja
  • Krofi po korakih
  • Male puhaste palačinke
NAROČI SE

Tema meseca:

Nekaj je v zraku

piše: Barbara Slivnik

Hrana, njena priprava, predvsem pa njeno deljenje, je v samem bistvu ljubezen. Hrana je vendarle toliko več kot le njen okus, je spomin na trenutek, posebno priložnost, prostor, predvsem pa ljudi, s katerimi smo jo delili.

Korak za korakom:

Pustni krofi

Priprava krofov ni mačji kašelj. Zagotovo pa so vsakič, ko se jih lotimo, rahlejši, boljši in lepši. Škoda je le, da jih po navadi cvremo le enkrat na leto, do prihodnjega pusta pa trike že pozabimo.

Ljudje, ki spoznajo proces fermentacije in trud, ki ga ta zahteva, bolj cenijo delo vseh, ki se s tem ukvarjamo profesionalno. Želela bi si, da bi to spoznali tudi ponudniki, trgovci. S tem, ko kupcu ponudijo naš kefir, mu izkažejo spoštovanje in mu želijo najboljše, kupec pa dobi kakovosten izdelek, ki učinkuje tako, kot mora. Tako vsi pridobimo.

Sandra Turnšek,

zaščitnica pravega kefirja

Druge vsebine

NEKAJ KREPKEGA ZA SMUČARJE

Po aktivnem dnevu na belih strminah se prileže nekaj krepkega. Tu je izbor dobrot iz gostišč na alpskih smučiščih in gorskih koč, da si jih od zdaj lahko privoščimo tudi doma.

SUHO SADJE

S suhim sadjem si imenitno posladkamo zimo. Po navadi z njim pripravljamo sladice, odlično pa se obnese tudi v kombinaciji z mesom.

Uvodnik

Kaj ima nafta opraviti s solato

piše: Darko Petelin

Hrana se je že podražila in pravijo, da se bo dražila še naprej, najmanj pol leta, potem pa, kdo ve? Vzrok so višje cene naft e in drugih energentov. Ko se takole naivno ozrem okoli sebe in pogledam na domači vrt, se vprašam, kaj ima cena naft e z mojo solato pa tistimi kravami, ovcami in kozami, ki se pasejo po pašnikih okoli mojega doma. Gledam oglase za številne slovenske označbe hrane – vse je bio, domače, naravi prijazno … Slike in fi lmi, ki spremljajo oglase, kažejo idilo, ki jo lahko vidim skozi okno svojega doma. Kje je tu naft a, energija, razen za električnega pastirja in tistega pastirja, ki se pripelje na mopedu preverit svojo živino in drobnico?

Vsi vemo, da nas obdaja več svetov in vsi so realni, eni bolj, drugi manj. Slovenci smo narod vrtičkarjev in malih odgovornih kmetov. To je en svet. Smo pa tudi kupci v trgovinah, kjer načeloma kupujemo odgovorno pridelano hrano naših podjetij in velikih farm, ki se ob podpori države ponašajo z označbami kakovosti, ki zagotavljajo nadzor nad pridelavo in rejo in jim bolj ali manj upravičeno zaupamo. Ti pridelujejo hrano v velikih količinah, na odgovoren način, ki se lahko vsaj približa tistemu, kar promovirajo v medijih. To je drugi svet. Imamo pa tudi poceni hrano slabše kakovosti zares množične proizvodnje, predvsem iz uvoza, ki najverjetneje v Sloveniji ne bi pridobila certifikatov

za prodajo. A ker smo enoten evropski trg, zadostujejo dovoljenja za skladnost z evropskimi predpisi, izdana v kateri koli članici. To je tretji svet. Vsi smo že videli oddaje in brali o goljufi jah z oljem, mesom, siri, medom. Ti izdelki so tudi na naših policah. Vsi poznamo razliko med solato z vrta in tisto, pridelano na velikih plantažah, ki se prsti ne dotakne, saj korenine plavajo v hranljivi raztopini, za fotosintezo poskrbijo luči, za toploto pa ogrevanje. Pa živali, pri katerih že potencialne okužbe odpravijo z antibiotiki. No, takšna hrana je tista, ki je v največji meri odvisna od energije: energije za gretje toplih gred, energije in naft e za izdelavo gnojil, škropiv, za prevoz … Takšna hrana se seveda mora podražiti. Tista Liska in Keka in solata iz prvega odstavka z energijo nimajo kaj dosti opraviti. Žal pa bo tudi njihova cena nekoliko poskočila.

Kaj lahko storimo mi? Pozanimajmo se, kakšno hrano kupujemo, kje je pridelana in kdo opravlja nadzor nad kakovostjo. Če je vse to v Sloveniji, je verjetnost, da smo opravili dober nakup, večja.

Kupujemo avtomobile, pohištvo, telefone, kozmetiko, običajno dražje, kot jih potrebujemo, in ne gledamo na ceno, pred nakupom podrobno preberemo navodila in specifi kacije. Medtem pa hrano pogosto kupujemo predvsem po kriteriju cene. Ali res razumemo, da hrano jemo?

Kuharski nasvet

O beljakih

Od peke krofov, flancatov in drugih pustnih dobrot nam je ostalo nekaj beljakov. Porabimo jih za nežne beljakove rezine ali v beljakovi srajčki spečemo zelenjavo. Beljake potrebujemo tudi za druge sladice: za snežene kepe, cesarski praženec, beljakovinske palačinke, pavlovo, španske vetrce, čokoladni mousse … Zadnje tri recepte najdete tudi na naši spletni strani dobertek.com.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: NEKAJ JE V ZRAKU

  • Borovničev bostock
  • Špageti z morskimi sadeži
  • Pljučna, obogaten krompirjev pire in pečeno zelje
  • Juha iz sladkega krompirja, pečene rdeče paprike in dimljene paprike
  • Pijani čokoladni fondi
  • Masleni rum z zimskimi začimbami
  • Čokoladna tablica
  • Torta za valentinovo
  • Brezalkoholni Tom Collins
  • Sladka pisemca za valentinovo

V DOBRI DRUŽBI

SLADICE

  • Panakota z višnjevo omako z ingverjem
  • Vloženi ingver v sirupu

JUHA IN SOLATA

  • Klasični mineštrone
  • Pikantna solata iz leče in čičerke s sirom za žar

GLAVNE JEDI

  • Mehka polenta s pečeno bučo in gorgonzolo
  • Počasi pečeno svinjsko pleče s koromačevimi semeni in konfitirano šalotko
  • Piščanec z rižem iz enega lonca
  • Golica po mehiško

NEKAJ KREPKEGA ZA SMUČARJE

  • Popolni topli sendviči s šunko in sirom
  • Goveja juha s tirolskimi cmoki s slanino
  • Rösti iz pastinaka in krompirja
  • Jabolčni zavitek
  • Bombardino

SUHO SADJE

  • Kroglice iz suhega sadja
  • Zvitki iz klobasic in suhih sliv s slanino

NAUČIMO SE: PUST VESELIH UST

  • Nasveti za uspešno pripravo krofov
  • Pustni krofi in flancati

TRAJNOSTNA KUHINJA: PORABIMO BELJAKE

  • Beljakove rezine s kokosom, malinami in limeto
  • V soli pečena pesa z zeliščnim jogurtovim prelivom
  • Začimbna mešanica dukkah

ČAROBNI SVET FERMENTIRANE HRANE

  • Kefir, junak za vse čase
  • Smaragdna solata s kodrolistnim ohrovtom, brokolijem in kefirjevim prelivom
  • Čokoladni kolač z začimbami in kefirjem
  • Kefirjev smuti za zajtrk

IZ MORJA: RIBE ZA MOČ

  • Palamida v brodetu
  • Dušene sipe s fižolom in česnovim kruhom
  • Fina ribja juha s pečenim česnom in žafranom

HITRO IN PREPROSTO

  • Testenine z rjavim maslom

MALE PUHASTE PALAČINKE

  • Ameriške palačinke (osnovni recept)
  • Palačinke z dimljenim lososom
  • Pikantne palačinke s sladko koruzo in stopljenim sirom
  • Palačinke z jajci, klobasicami in slanino
  • Palačinke z jajci benedikt
  • Male čokoladne palačinke s čokoladnim prelivom

V KUHINJI Z OTROKI: ZAJTRK V PIŽAMI

  • Grizike s šunko in sirom
  • Lunin skutni namaz
  • Jabolčni obročki v listnatem testu

GASTRONOMSKA DEDIŠČINA SLOVENIJE: »Lepota, zvestoba in pridne roke, po tem se spozna slovensko dekle«

POGLED V KOZAREC: Ne zamudite priložnosti za zimsko pivo

ŠOLA OKUSOV: Smučanje z okusom

KUHALNIK: Sandra Turnšek, zaščitnica pravega kefirja