Dober tek 12 2021

  • Praznično veselje
  • Sladka peka
  • Legendarne predjedi
  • Slavnostni jedilnik
  • Peneča vina
  • Brezalkoholni koktajli
  • Domača darila
NAROČI SE

Tema meseca:

PEKA ZA DUŠO

piše: Barbara Slivnik

Ko so dnevi mračni in hladni, nam praznična peka napolni srce s toplino. Ob praznični peki nismo nikdar sami, tudi v časih zaželenega omejevanja socialnih stikov ne. Če bi lahko ponudili le en nasvet (a jih bomo več, seveda), bi ta bil, da se praznične peke vedno lotimo z dobro voljo. Tudi najboljši pekovski mojstri priznavajo, da pekovske dobrote zaznavajo stres in napetost ter da so okusi veliko boljši, če se priprave lotimo z ljubeznijo.

Naučimo se:

Začinjen venček z rozinami, arancini in pistacijami

Če ne bi pekli še ene potice in če bi radi postregli nekaj tradicionalnega, a vendarle drugačnega, je ta venček prav fina zamenjava.

Kultura pitja džina je v zadnjih letih izrazito narasla. Pivci vedo vedno več o vrstah džina, načinu izdelave in pitja, koktajlih. Pije se ga manj, a bolj izbrano. Dvomljivci so mislili, da bo navdušenje prešlo po kakšnem letu ali dveh, a še kar traja.

Erik Sarkič,

strokovnjak za brin, džin, Gin Brin

Druge vsebine

Jelenčki na palčkah

Prisrčni jelenčki na palčkah so zabaven kuharski projekt, otroci pa se bodo pri njem tudi naučili, kako lahko na videz neuporabne ostanke biskvita spremenimo v nekaj res okusnega.

Jota s kislo repo

Po praznovanju se prileže nekaj krepkega! Jedi s kislim zeljem in repo to zagotovo so. Privoščimo si jih tudi zato, ker bodo po prekrokani noči pripomogle k boljšemu počutju.

Uvodnik

Srečno!

piše: Darko Petelin

Oziram se na leto, ki se izteka, na leto, polno preizkušenj in negotovosti, strahu in upanja. Leto, ko smo se vsi, še prav posebno pa gostinci, borili za obstoj in z veliko iznajdljivosti in dela tudi preživeli. Naučili smo se, da ni nič dano samo po sebi, da je treba verjeti vase in v vizije, cilje, ki smo si jih zastavili. Treba je bilo in je še – vztrajati. Še bolj kot kdaj koli prej smo marsikatere besede, ki so bile zgolj besede, udejanjili. Bolj smo se tudi povezovali in spoznavali, da drug drugega potrebujemo, da moramo razmišljati na daljši rok in da lahko le skupaj uspemo. Racionalizirali smo svoje delo, se prilagajali novim pogojem in zmagovali. Ni bilo lahko.

Ker so nas razmere prisilile, smo preživeli veliko časa v svojem najožjem mehurčku, z družino, in v nekoliko večjem mehurčku, z bližnjimi prijatelji. In ker smo zaljubljeni v dobre okuse, smo ta čas pogosto preživljali s kuhalnico v roki. Poleg preizkušenih receptov iz železnega repertoarja smo preizkusili tudi številne nove recepte.

Mnogi smo spoznali, da nam ni nujno treba v restavracijo ali bližnjo gostilno, da bi dobro jedli. Spoznali smo, da lahko doma, tudi ob prijetnem druženju z domačimi, pripravimo izvrstne in raznovrstne jedi. Številni, ki niso nikoli kuhali, so postali strastni kuharji.

Seveda sta čar in želja po druženju v restavracijah ostala, a mogoče zdaj malo bolj pretehtamo, kdaj, s kom in katero restavracijo ali gostilno bomo obiskali.

Želim si, da bi se v prihodnje lahko otresli strahu in stisk, da se bomo lahko sproščeno družili, potovali, se zabavali in seveda uspešno delali. Želim si, da bi se uresničili vsi načrti gostincev za dvig kakovosti, za še več zvezdic, nagrad in priznanj, za veliko zadovoljnih gostov in uspešno poslovanje.

Vsem nam pa veliko kulinaričnih užitkov in uspehov, veliko osebne sreče in seveda zdravja.

Kuharski nasvet

Lososova pašteta s hrenom

Losos za zajtrk je pravo razkošje! Pašteto pripravimo že prejšnji večer, da se okusi lepo povežejo in lahko zjutraj takoj sedemo k mizi. Imenitna pa je tudi za kanapeje, ki jih ponudimo pred slavnostno večerjo.

Kazalo vsebine

PEKA ZA DUŠO

  • Šarkelj iz kvašenega testa z rozinami
  • Lešnikova potica
  • Orehov nadev za potico
  • Makov nadev za potico
  • Pita s kremo iz jajčnega likerja
  • Marmeladne zvezdice
  • Čokoladna salama

PRAZNIČNO VESELJE

  • Marmorni kolač, odišavljen s pomarančo
  • Retro kupa z malinami in vaniljevo kremo
  • Korenčkova juha s pomarančo
  • Trska s klapavicami
  • Solata z riževimi rezanci, hrustljavim piščancem in arašidi
  • Hitra ričota z bučo
  • Mesne ruladice s testeninskim nadevom in poprovo omako

SLAVNOSTNI JEDILNIK

  • Svinjska pečenka z žajbljem, čebulnim nadevom, pečenimi jabolki in krompirjem
  • Puranja pečenka Wellington z gobami, portovcem in timijanom
  • Hrustljav pastinak
  • Dimljeni lososovi fileji z vloženo zelenjavo s koprom, crème fraîche in lososovimi ikrami
  • Zapečena leča z brusnicami
  • Vegi omaka
  • Sirčkovo-čokoladna kupola
  • Božično deblo

NA KRATKO

  • Zeleni prazniki

LEGENDARNE PREDJEDI

  • Francoska solata
  • Solata z rukolo, melono in pršutom
  • Zeliščni preliv
  • Retro nabodala treh okusov
  • Makroni z jetrnim patéjem

BREZALKOHOLNI KOKTAJLI

  • Brezalkoholni mohito s klementino
  • Ananasov punč z ingverjem
  • Brusnični spritz
  • Brezalkoholni irski kremni liker

DOMAČA DARILA ZA VSE ČLANE DRUŽINE

  • Vroča čokolada v kozarcu
  • Karamele s sladkim misom
  • Džin s klementinami
  • Domači pasji priboljški

NAUČIMO SE

  • Začinjen venček z rozinami, arancini in pistacijami

KOT NA PRAZNIČNEM SEJMU

  • Medenjaki
  • Kuhano vino
  • Alzaška pica (Flammkuchen)
  • Pečenice v štručki s karijevo omako

FERMENTIRANO PO NAŠE

  • Jota s kislo repo
  • Sarme
  • Narastek iz kislega zelja s prekajenim mesom

V KUHINJI Z OTROKI

  • Jelenčki na palčkah
  • Piškotki s prazničnimi lučkami

DOBRO JUTRO

  • Lososova pašteta s hrenom
  • Smetanov hren s kislo smetano
  • Smetanov hren s sladko smetano

POGLED V KOZAREC: Skrivni svet iskrivih mehurčkov

ČAROBNI SVET FERMENTIRANE HRANE: Na fermentirani strani Alp

S KNJIŽNIH POLIC: Veganski priročnik za tradicionalne kuharje

ŠOLA OKUSOV: Kje ni za mišelinke?

REPORTAŽA Z EVROPSKEGA SIMPOZIJA HRANE: Čas je, da damo več na mizo!

KUHALNIK: Erik Sarkič, strokovnjak za brin, džin, Gin Brin