Dober tek 1 2023

  • Januarski izzivi
  • Citrusi v sladkih in slanih jedeh
  • Cmoki na tri nove načine
  • Popolno kosilo
  • Limončelo
  • Veganuar
NAROČI SE

Nekaj slastnega iz te številke

Tema meseca:

NIKAR TAKO KISLO

piše: Barbara Slivnik

Kljub izobilju lepih želja in dobrih namenov je začetek leta pogosto povezan z otožnostjo. A zakaj bi se držali kislo, ko pa je življenje polno barv, arom in okusov (citrusov na primer), ki nam lepšajo sive dni – tudi pozimi!

Korak za korakom:

Prenovljeni tiramisu in kako iz vaniljevega stroka postrgamo semena

Posladkajmo se s tiramisujem, ki je pripravljen drugače kot po navadi, ampak je res izjemen. Za pripravo boste potrebovali vaniljev strok, v tokratni reviji pa vam podajamo namig, kako iz njega najlažje postrgati semena.

Na kuharskih delavnicah v sklopu našega izziva ljudem rada pokažem, kako enostavno je 'poveganjenje' receptov. Če znamo zelenjavo pravilno pripraviti, ima zelo poln, fenomenalen okus in ne potrebuje veliko dodatkov.

Maja Hrovat,

predsednica Slovenskega veganskega društva

Druge vsebine

KLASIKA DRUGAČE

Pica ali pita? To zdaj ni vprašanje, saj sta lahko obe v enem. Chicaška pica je po obliki pita, po okusu pa odlična pica. Poskusite.

JEDI ZA PLITVE ŽEPE

December je izpraznil naše žepe, zato bomo ta mesec kuhali in pekli iz poceni sestavin. Z nekaj iznajdljivosti jih bomo spremenili v okusne jedi in v njih uživali kot pravi sladokusci.

Uvodnik

Morska kumara

piše: Urška Petelin

»Neeeee iiiiiik fuuuuj,« sva cvilili s sestro, ko naju je bratranec po plaži lovil z morsko kumaro v roki, da sva se morali med tekom hkrati izogibati kumaričnim curkom in preskakovati nejevoljne dame, ki so se nastavljale jadranskemu soncu. Starši so ta ekstremni šport hitro ustavili, a ni minilo dolgo, ko se je zgodba ponovila pri drugih dečkih in deklicah na drugih plažah vzdolž jadranske obale. Uboge morske kumare, tako posebnega videza, da so se otroške hudobije kar lepile nanje.

Trideset let kasneje ima bratranec v predalu diplomsko nalogo z naslovom Razmnoževanje morskih kumar, jaz pa po novem fotografi je s finega prednovoletnega kosila, na katerem so mi kitajski prijatelji postregli z morskimi kumarami v omaki. Kdor viha nos ob misli na grižljaj morske kumare, ga lahko zaviha še višje. Okušanje novih jedi, ki drugod veljajo za specialiteto, mi je v veliko veselje. Če sem lahko na seznam jedi, ki sem jih (številne po službeni dolžnosti) okusila, dodala v vinu poširan petelinji greben, ocvrte kobilice, svinjski rilec s prilogo pireja iz svinjskih možganov, goloba, ribja jetra in medvedov karpačo, je odslej tudi morska kumara povsem polnopravna članica te zanimive družbe. Bila je narezana na rezinice in dušena z mladim porom ter kitajskimi začimbami, ki so jedi dale večino okusa. Kot nekakšni morski vampi, malo gumijasta, čvrsta, a hkrati mehka. Po videzu

je spominjala na podolžno narezane lovke majcene hobotnice.

Morske kumare v vzhodni in jugovzhodni Aziji veljajo za pravo specialiteto. Tiste iz Jadranskega morja so zaščitene, zato naj vas niti slučajno ne zamika, da bi si jih ob naslednjem potopu nabrali za kosilo. Na svetu jih je več kot 70 vrst in tista, ki sem jo sama okusila, je prišla iz globin grškega morja, kjer ni ogrožena. Kot je kumara po videzu nenavadna, je prav taka tudi njena priprava: prijatelj jo je v Grčiji kupil posušeno in nato 10 dni namenil kompleksnemu postopku namakanja, čiščenja, prekuhavanja in ponovnega namakanja z rednim izmenjavanjem vode, dokler ni bila kumara pripravljena na to, da jo odnese v Ljubljano, kjer se je s kitajsko restavracijo dogovoril, da nam jo pripravijo. Ob tem je naročil še pisano paleto kitajskih jedi z jedilnika – ne tistega, s katerega naročamo sleherniki, ampak posebnega, namenjenega kitajskim gostom.

Poleg morske kumare v omaki je bil ta skriti jedilnik najbolj presenetljivo odkritje preteklega meseca! Vsekakor ob naslednjem obisku kitajske restavracije preverite, ali imajo poseben meni. Presenečeni boste.

Vsem kitajskim prijateljem in vsem prijateljem Kitajske želim srečno in veselo kitajsko novo leto!

Kuharski nasvet

O jajčni kremi

Limonovo, pomarančno ali limetino jajčno kremo lahko uporabimo kot nadev za torte, piškote in druge sladice. Če jo zmešamo z maskarponejem ali mešanico skute in kisle smetane, jo lahko postrežemo tudi kot samostojno sladico v kozarčku. Dodamo ji lahko ostanke biskvita ali zdrobljene piškote in med plastmi za popestritev še kakšno žlico citrusne marmelade.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: NIKAR TAKO KISLO

  • Kolač z rdečimi pomarančami in granatnim jabolkom
  • Limonova pita
  • Limonova, pomarančna ali limetina jajčna krema
  • Klementinina smetana z belo čokolado
  • Rdeči pomarančni prah
  • Kandirana pomarančna lupina
  • Pomarančna marmelada
  • Vietnamska puranja juha z rezanci
  • Toskanski ohrovt, rdeča grenivka, avokado in orehi v solati
  • Fermentirani korenček s solato iz mešanih žit
  • Morski sadeži z misovim maslom, holandsko omako z juzujem in kimčijevo majonezo
  • Pečen piščanec s pomarančo in sladkorjem muscovado

NA OKROGLO

  • Zelenjavna enolončnica s čedarjevimi cmoki
  • Krompirjevi cmoki s hašejem
  • Skutni cmoki z višnjami

JANUAR V KUHINJI

  • Čokoladni narastek z omako
  • Paradižnikova juha z mesnimi kroglicami
  • Solata iz popraženega brstičnega ohrovta in hrustljave pancete
  • Pečena zelena z gobami, medom in timijanom
  • Karibski ribji kari
  • Sirova polenta z ragujem iz pečenice
  • Goveja prsa z granatnim jabolkom
  • Hrustljavi 'finger food'

KLASIKA DRUGAČE

  • Chicaška pica

VEGANUAR

  • Veganski pastinakovi njoki
  • Veganski sendvič s paradižnikom in gobami
  • Veganski jabolčni drobljenec

NAUČIMO SE

  • Biftek z Dianino omako
  • Prenovljeni tiramisu

NAUČIMO SE

  • Biftek z Dianino omako
  • Prenovljeni tiramisu

V KUHINJI Z OTROKI

  • Mehko kuhano jajce
  • Popečen kruhek z gorčico, kečapom in stopljenim sirom
  • Popečen kruhek s kurkumo in čilijem
  • Popečen kruhek s pašteto
  • Popečen kruhek s pašteto

TRAJNOSTNA KUHINJA: Je še kaj prostora v zamrzovalniku?

POGLED V KOZAREC: Spoznajte limončelo

  • Limončelo

ŠOLA OKUSOV: Brez odpadkov? Iz odpadkov!

KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano

PIKA NA I: Maja Hrovat