Sestavine

  • 1 manjša glava zelja
  • 200 g stročjega fižola
  • 4 veliki korenčki
  • 1 manjša bela čebula

preliv

  • 5 žlic sončničnega olja
  • 5 žlic jabolčnega kisa
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 žlica gorčice s semeni
  • sol

Priprava

1.

Stročji fižol očistimo, vzdolžno razpolovimo in ga 10 minut kuhamo v slanem kropu. Odcedimo ga in splaknemo s hladno vodo. Zelje in korenje razrežemo na ozke trakove, belo čebulo sesekljamo. Vso zelenjavo prenesemo v posodo za solato.

2.

Preliv pripravimo tako, da vse sestavine skupaj zavremo v manjši ponvi. Dodamo ščepec soli in umaknemo z ognja. Preliv pustimo stati 5 minut, da se nekoliko ohladi. Tik preden solato postrežemo, jo prelijemo s prelivom in premešamo.

Nasvet

Solatni preliv lahko pripravimo dva dni pred slavnostnim kosilom ali večerjo.

27