Zeliščna juha s smetano in skutnimi žepki

Zeliščna juha s smetano in skutnimi žepki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + počivanje testa
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
juha
- 1 majhen por
- 2 bela beluša
- 1 droben gomolj zelene
- 2 šalotki
- 2 mlada krompirja
- 2 žlici mladega graha
- 1 žlica masla
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- sol
- poper
- nastrgana lupina 1 limone
- 1 lonček kisle smetane
- 150 g drobno nasekljanih svežih zelišč (čemaž, krebuljica, peteršilj, drobnjak, kislica, regrat, rukola)
testo za žepke
- 150 g polnovredne moke
- 1 jajce in 1 rumenjak1 jajce in 1 rumenjak
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- malo zmletega muškatnega oreška
- 0,5 dl mlačne vode
nadev za žepke
- 70 g albuminske skute (rikote)
- 1 žlička kisle smetane
- malo nasekljanega drobnjaka, peteršilja in čemaža
- sol
- poper
Priprava
Sestavine za testo najprej zmešamo, nato pa dobro pregnetemo. Testo naj pokrito počiva približno 2 uri.
Medtem skuhamo juho. Zelenjavo očistimo in drobno narežemo. Šalotki olupimo, narežemo na tanke rezinice in rahlo zarumenimo na vročem maslu. Dodamo narezano zelenjavo in takoj prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Juho začinimo z limonovo lupinico, soljo in poprom, počasi kuhljamo 10 do 15 minut, nato pa spiriramo in pretlačimo skozi gosto cedilo. Na koncu vmešamo kislo smetano; po želji še malo začinimo.
Testo tanko razvaljamo in z obodcem izrežemo kroge. Vse sestavine za nadev zmešamo in na vsak krog testa položimo po 1 žličko. Robove testa premažemo s stepenim jajcem. Testo preganemo, da dobimo polmesece; robove dobro stisnemo. Žepke kuhljamo v vreli osoljeni vodi 10 do 12 minut. Pet minut jih pustimo še v loncu, nato pa s penovko poberemo iz vode, dobro odcedimo in na toplem prihranimo.
Juho nalijemo v jušne krožnike, potresemo z nasekljanimi zelišči, kot jušni vložek pa ponudimo skutne žepke.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.