Sestavine

  • 400 g tunine v oljčnem olju
  • 2 pločevinki (po 400 g) sesekljanega paradižnika (pelatov)
  • 2 stroka česna
  • ščep poljubnih zelišč (bazilika, origano, timijan)
  • 350 g testenin
  • 300 g brokolija
  • 200 g mehkega sira (na primer mocarele)
  • 100 g sira čedar ali ementalec
  • 25 g krušnih drobtin
  • sol
  • poper
  • solata za prilogo

Priprava

1.

Tunino dobro odcedimo, žlico olja pa prihranimo. Česen olupimo in nasekljamo, sir naribamo, brokoli očistimo in razdelimo na cvetove. V pečici vključimo žar oziroma zgornji grelec.

2.

Pristavimo vodo za testenine. V veliki ponvi segrejemo prihranjeno olje od tunine. Dodamo paradižnik, česen in zelišča ter vse skupaj zalijemo z 2 dl vode in kuhamo, da se okusi povežejo. Medtem je voda zavrela in testenine skuhamo po navodilih na zavitku. 3 minute, preden se skuhajo, jim dodamo brokoli. Nato vse skupaj odcedimo, nekaj vode pa prihranimo za omako.

3.

Paradižnikovi omaki dodamo mehak sir in mešamo, da se raztopi. Omako zmešamo s testeninami in brokolijem ter odcejeno tunino. Če je omaka pregosta, ji primešamo še malo prihranjene vode od testenin. Solimo in popramo.

4.

Vse skupaj stresemo v pekač in posujemo s sirom ter drobtinami. Postavimo v pečico pod žar in gratiniramo 4 do 6 minut, da se sir zapeče. Postrežemo z veliko skledo zelene solate.

35