Sestavine

  • 6 strokov česna
  • 1 čebula
  • 3 lovorovi listi
  • 3 timijanove vejice + nekaj timijanovih listkov
  • 6 dl sladke smetane
  • 6 dl polnomastnega mleka
  • 150 g pancete v kockah
  • 25 g masla + košček masla za pekač
  • 250 g divjih gob
  • 1 ¼ kg srednje velikega krompirja
  • 1 muškatni orešek
  • Sol
  • Poper

Priprava

1.

Olupljeno čebulo prerežemo na dve polovici in ju damo v kozico, priložimo česen, lovorove liste in timijanove vejice, prilijemo sladko smetano in mleko, na nizki temperaturi počasi segrevamo do vrenja, nato kozico delno pokrijemo s pokrovko in kuhamo 20 do 30 minut, da se čebula zmehča, smetanova omaka pa malo zgosti. Kuhalno ploščo ugasnemo in še 1 uro namakamo.

2.

Smetanovo omako precedimo v vrč ali skledo in zelišča zavržemo. Česen in čebulo damo v multipraktik in ju zmeljemo v gladko pasto. Po potrebi dodamo malo smetanove omake. Nato kremo vmešamo v smetanovo omako in začinimo z dvema žličkama soli.

3.

Panceto damo v hladno ponev in jo na srednji temperaturi počasi segrevamo, da se maščoba razpusti, meso pa zares hrustljavo zapeče. S penovko zapečeno panceto poberemo iz ponve, v ponev pa damo maslo in nasekljane očiščene gobe. Temperaturo povečamo in gobe popražimo, da tekočina izhlapi, gobe pa se zlato zapečejo.

4.

Neolupljen, skrbno opran krompir kar se da tanko narežemo. Velik pekač za narastke namastimo z maslom in ga obložimo s krompirjevimi rezinami. Krompir posipamo s hrustljavo panceto, gobami, malo sveže naribanega muškatnega oreška in poprom. Na koncu vse počasi prelijemo s smetanovo omako, da steče med plasti. Jed posipamo še s timijanovimi listki in pekač pokrijemo s folijo.

5.

Pečico segrejemo na 180 °C. Jed pečemo 50 minut, nato folijo odstranimo in pečemo še 20 do 30 minut, da se vrh zlato in hrustljavo zapeče. Z nožem preverimo, ali je krompir dovolj mehak. Nato mora jed počivati 10 do 15 minut. Zraven se prileže zelena solata.

6