Žafranova juha z mandlji

Žafranova juha z mandlji
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2009
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 liter čiste zelenjavne ali mesne jušne osnove
- noževa konica žafrana (segret in zdrobljen v možnarju)
- 4 rezine belega kruha od prejšnjega dne
- 4–5 žlic oljčnega olja
- 5 strokov česna
- 20 dag olupljenih mandljev
- šopek gladkega peteršilja
- 1/4 žličke sveže zmletega belega popra
- 1/4 žličke zmletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- mandljevi lističi za posip
Priprava
Žafranove nitke namočimo v vroči jušni osnovi. Medtem ko se žafran namaka, rezine belega kruha narežemo na drobne kocke in jih prepražimo v ponvi na dveh žlicah oljčnega olja. Kocke nato stresemo iz ponve in prihranimo.
Česen olupimo, narežemo na rezinice in skupaj z olupljenimi mandlji pražimo v ponvi na preostalem olju, da mandlji dobijo lepo zlato rjavo barvo. Peteršilj drobno nasekljamo; dve tretjini peteršilja stresemo v ponev k mandljem in česnu ter zmešamo. Zmesi peteršilja, mandljev in česna dodamo nekaj žlic juhe in zmiksamo.
Kašo stresemo v primerno kozico, dolijemo preostalo juho, začinimo s soljo, poprom in kumino ter kuhljamo približno dvajset minut. V juho vmešamo približno dve tretjini praženih kruhovih kock.
Vročo žafranovo juho nalijemo v globoke krožnike, potresemo s preostalimi kruhovimi kockami, peteršiljem in mandljevimi lističi ter takoj ponudimo.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.