Vinegretska zeliščna solatna omaka

Vinegretska zeliščna solatna omaka
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2011
ČAS PRIPRAVE: 10 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 šalotka
- 1 paradižnik
- šopek zelišč (pehtran, peteršilj, bazilika, drobnjak)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- sok ½ limone
- sol
- poper
- sladkor
- 1 žlička gorčice
- 6 žlic oljčnega olja
Priprava
Šalotko olupimo, razpolovimo in narežemo na drobne kocke. Paradižnik križno zarežemo, potopimo v vrelo vodo, oplaknemo z mrzlo vodo, olupimo, razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na kocke. Zelišča osmukamo s pecljev, operemo, osušimo in drobno narežemo.
Kis zmešamo z limonovim sokom, soljo, poprom in sladkorjem. Z metlico za sneg vmešamo gorčico, nato pa postopoma še olje. Nazadnje dodamo narezano šalotko in paradižnikove kocke ter vmešamo zelišča. Vinegretsko omako okrasimo s solatnim listom ali rezino kumare ter postrežemo k poljubni solati.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.