Velikonočne pince

Velikonočne pince
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g ostre moke
- 2 dl mleka
- 1 kocka kvasa
- 170 g drobnega kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 150 g masla
- 1 žlička soli
- 1 jajce
- 6 rumenjakov
- nastrgana lupina ½ limone
- nastrgana lupina ¼ pomaranče
- rumenjak za premaz
Priprava
Mleko malo segrejemo. V polovico mlačnega mleka nadrobimo kvas, primešamo še malo mleka in površino pomokamo. Kvasec naj pokrit na toplem vzhaja. V preostalem mlačnem mleku raztopimo sladkor, vaniljev sladkor, sol in maslo. Ko se na površini kvasca pojavijo grobe razpoke, ga z mlečno mešanico in preostalimi sestavinami zgnetemo v čvrsto testo.
Iz testa oblikujemo kepo, jo pokrijemo in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino. Nato testo še enkrat močno pregnetemo; spet naj pokrito vzhaja, da se pojavijo drobni mehurčki. Čez 20 minut testo razrežemo na tri enako velike kose, jih oblikujemo v kepe in položimo na pekač (gladka površina naj bo obrnjena navzgor), ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 °C.

Testo naj pokrito spet malo vzhaja. Hlebčke premažemo z rumenjakom in pustimo, da se premaz na zraku nekoliko posuši. Nato naredimo z ostrim nožem tri globoke zareze, da nastane značilen vzorec. Velikonočne pince damo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v prej ogreti pečici 50 do 60 minut, da se lepo zlato rjavo obarvajo. Pravilno premazane in dobro pečene pince bodo imele lepo svetlečo površino.
Opomba
Pinca je hlebčku podobno primorsko in istrsko pecivo iz boljšega kvašenega testa, ki ga tradicionalno postrežejo pri velikonočnem zajtrku.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.