Sestavine

biskvit

  • 6 velikih jajc
  • 200 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 100 g moke
  • 25 g mletih mandljev
  • ¼ žličke soli
  • 50 g stopljenega in ohlajenega masla
  • rastlinsko olje za model

pena z mačo

  • 5 listov želatine
  • 6 dl sladke smetane
  • 2 žlici prahu mača*
  • 250 g sladkorja v prahu in še malo za posip

obliv z mačo in belo čokolado

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 150 g bele čokolade
  • 1 žlička prahu mača
  • češnje in užitni rožnati cvetni lističi za okras (po želji)

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dva modla za torte premera 20 cm (eden naj bo globok vsaj 8 cm, da bomo potem v njem lahko sestavili torto) namažemo z oljem ter dno in obod obložimo s papirjem za peko. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjake, sladkor in vaniljo damo v veliko skledo, beljake pa v drugo veliko skledo. V tretji skledi zmešamo maslo, mlete mandlje in sol.

2.

Z ročnim električnim stepalnikom stepemo beljake, da narastejo na dvojno prostornino in nastanejo mehki vršički. Metlice prenesemo v skledo z rumenjaki (ni jih treba očistiti) in mešamo, da nastane gosta svetla masa. Metlice dvignemo in maso nakapamo okrog po skledi – trak mase mora na površini obstati 2 do 3 sekunde (tako preverimo, ali so rumenjaki prav stepeni).

3.

V rumenjake najprej vmešamo 1 žlico snega, da maso razrahljamo, nato pa z metlico previdno vmešamo preostali sneg, pri čemer skušamo ohraniti čim več volumna. Mešati nehamo, še preden je masa popolnoma zmešana. Po površini mase enakomerno posujemo mešanico moke in mandljev, nato ob robu sklede nakapljamo ohlajeno maslo. Vse skupaj previdno zmešamo le toliko, da so sestavine povezane, pri čemer pazimo, da z metlico zajemamo vse do dna sklede, da ujamemo maslo in žepke moke. Maso razdelimo v modla, poravnamo površino in v srednjem delu pečice pečemo 22 do 25 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo tako, da v sredino zapičimo zobotrebec – ko ga izvlečemo, mora biti čist. Pustimo, da se 30 minut ohlaja v modlih na kuhinjski mrežici, nato odstranimo modla in papir ter pustimo, da se biskvita do konca ohladita. V rumenjake najprej vmešamo 1 žlico snega, da maso razrahljamo, nato pa z metlico previdno vmešamo preostali sneg, pri čemer skušamo ohraniti čim več volumna. Mešati nehamo, še preden je masa popolnoma zmešana. Po površini mase enakomerno posujemo mešanico moke in mandljev, nato ob robu sklede nakapljamo ohlajeno maslo. Vse skupaj previdno zmešamo le toliko, da so sestavine povezane, pri čemer pazimo, da z metlico zajemamo vse do dna sklede, da ujamemo maslo in žepke moke. Maso razdelimo v modla, poravnamo površino in v srednjem delu pečice pečemo 22 do 25 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo tako, da v sredino zapičimo zobotrebec – ko ga izvlečemo, mora biti čist. Pustimo, da se 30 minut ohlaja v modlih na kuhinjski mrežici, nato odstranimo modla in papir ter pustimo, da se biskvita do konca ohladita.

4.

Zavremo vodo. Želatino namočimo v skledico z mrzlo vodo in damo na stran, da se zmehča. V kozico nalijemo 1,5 dl sladke smetane in 0,5 dl vroče vode. Dodamo prah mača in na šibkem ognju stepamo, dokler ni dobro zmešano in se kadi. Odstavimo z ognja. Liste želatine ožmemo in jih enega po enega dodamo v vročo smetano z mačo ter stepamo, da se stopijo. Toplo smetano prelijemo v skledo in postavimo v hladilnik, da se ohladi na sobno temperaturo – ne pustimo je predolgo, sicer se bo želatina strdila.

5.

Globljega od modlov obložimo z dvojno plastjo prozorne kuhinjske folije in pazimo, da je obod dobro prekrit. V model položimo en biskvit z bolj ravno stranjo navzdol. V skledo nalijemo preostalih 4,5 dl smetane, dodamo sladkor v prahu in stepemo toliko, da ima smetana mehke vršičke, nato narahlo vmešamo ohlajeno smetano z mačo. Kremo postrgamo v model in poravnamo površino. Na vrh položimo drugi biskvit z bolj ravno stranjo navzgor in ga nežno pritisnemo v kremo. Model zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.

6.

Za obliv damo smetano, na majhne koščke narezano čokolado in mačo v kozico in zelo nežno segrevamo ter mešamo, dokler se čokolada ne stopi in je mača dobro vmešana. Postavimo na stran za 10 minut, da se ohladi in zgosti. Torto vzamemo iz hladilnika in model odvijemo. Obrnemo jo na stojalo za torte ali na krožnik, odstranimo model in folijo. S paletnim nožem, ki ga držimo pod kotom 90 stopinj, ob torti postrgamo obod, da odstranimo morebitno odvečno peno in ga zgladimo. Iz papirja za peko naredimo tesno prilegajoč se »ovratnik«, ki sega 2 cm nad torto. Vrh torte prelijemo z oblivom in ga poravnamo do roba – ovratnik bo preprečil, da bi obliv kapljal čez rob. Postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut (ali največ 24 ur).

7.

Pazljivo odstranimo papir. Nad polovico torte pridržimo desko za rezanje (ali drug predmet z ravnim robom) in izpostavljeno stran poprašimo s sladkorjem v prahu. Po želji okrasimo s svežimi češnjami in užitnimi cvetnimi lističi ter
takoj postrežemo.

Opomba

* Prah mača (matcha) so fino zmleti lističi zelenega čaja in je priljubljena sestavina azijskih sladic. Pri nas se dobi v bolje založenih supermarketih in trgovinah z zdravo hrano.

5