Sestavine

  • 50 g masla
  • 2 čebuli
  • 1 kg topinamburja
  • 1 l piščančje jušne osnove
  • 1 dl sladke smetane
  • nekaj kapelj tartufovega olja
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 80 g ostankov pečene goske, purana ali piščanca (po želji)
  • sol
  • tartufovo olje za pokapanje, ko postrežemo

Priprava

1.

Čebuli narežemo na rezine, topinambur olupimo in narežemo na koščke. V veliki kozici stopimo maslo. Na njem pražimo čebulo in topinambur kakih 10 minut oziroma dokler se ne zmehčata. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato znižamo temperaturo. Juha naj narahlo vre 15 do 20 minut, da se topinambur popolnoma zmehča.

2.

Vsebino kozice prelijemo v multipraktik, dodamo smetano in zmeljemo v kremno juho. Po okusu ji dodamo nekaj kapelj tartufovega olja in solimo. Prelijemo jo nazaj v kozico, da bo ostala topla (ali da jo bomo lahko pogreli pozneje).

3.

V teflonski ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje. Nanj stresemo na koščke natrgano meso in ga počasi pražimo, da postane hrustljavo in zlato rumeno.

4.

Juho nalijemo v skodele in jo po želji pokapamo z dodatnim tartufovim oljem ter potresemo z zapečenim mesom.

3