Sestavine

  • 400 g krompirja
  • sol in poper
  • 1 žlička cajunske mešanice začimb
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 steak iz govejega flama (približno 400 g)
  • nekaj vejic koriandra

pikantna zeljna solata

  • 1⁄4 manjše glave rdečega zelja
  • 1⁄2 rdeče čebule
  • 2 žlici majoneze
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1⁄2 žlice paste čilijev chipotle

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Krompir narežemo na 1,5 cm velike kocke. Damo ga v velik lonec osoljene vrele vode in kuhamo 5 minut. Nato ga odcedimo in pustimo v cedilu nekaj minut, da vlaga izpari. Krompir pomešamo s cajunsko začimbno mešanico, polovico olja in velikim ščepom soli. Stresemo ga v pekač in pečemo 25 do 30 minut ali toliko časa, da se zlato rjavo in hrustljavo speče; sredi peke ga pomešamo.

2.

Za solato zelje narežemo na tanke trakove, čebulo pa na lističe. Oboje v skledi dobro zmešamo z majonezo, kislo smetano in pasto čilijev chipotle. Postavimo na stran.

3.

Steak po obeh straneh premažemo s preostalim oljem, solimo in popramo. Na visoki temperaturi močno razgrejemo rebrasto ponev (ali navadno oplasteno ponev). Vanjo položimo steak in ga pečemo 2 minuti na eni strani, nato pa še 3 minute na drugi strani. Prenesemo ga na desko za rezanje, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 5 minut, nato ga narežemo na rezine.

4.

Steak postrežemo s krompirjem (oboje posujemo z drobno sesekljanim koriandrom) in zeljno solato.

Nasvet

Steak lahko imenitno spečemo v rebrasti ponvi – pa še črtast vzorec dobi meso, da je videti kot z žara.

1