Sestavine

  • 4 žlice tekočega medu
  • 4 vejice rožmarina
  • 150 g praženih lešnikov brez kožic
  • lupinica 1 limone
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • sol
  • 300 g mešanih solatnih listov (radič, vodna kreša in rukola)
  • 4 zrele hruške
  • 100 g zorjenega ovčjega sira (pekorino)
  • grisini in pršut, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Med in rožmarin zavremo v štirih žlicah vrele vode. Počakamo, da mešanica pol minute vre, nato kozico odstavimo in pustimo, da se med navzame arome rožmarina. Pražene lešnike grobo sesekljamo in jih zmešamo z rezanci limonove lupine in malo soli.

2.

Hruške razpolovimo, izrežemo peščišča in jih narežemo na tanke rezine. Preliv pripravimo tako, da zmešamo olje z balzamičnim kisom in malo soli.

3.

Solatne liste operemo, posušimo, premešamo s skoraj vsem prelivom, nato jih razporedimo na postrežni pladenj ali razdelimo na krožnike. Dodamo jim rezine hrušk in potresemo z ostružki ovčjega sira in lešniki. Solato pokapljamo z medom, odišavljenim z rožmarinom, in preostalim prelivom. Ob solati lahko postrežemo grisine, ovite s pršutom.

27