Sestavine

  • 500 g korenja, najbolje mešanice vijoličastega in oranžnega
  • 1 žlica oljčnega olja
  • sol
  • 100 g mešanice riža basmati in divjega riža
  • 75 g puyske zelene leče
  • 3 pomaranče
  • 1 velik koromač
  • 1 rdeča čebula
  • 200 g rdečega grozdja brez pečk
  • 100 g orehov
  • veliko prgišče sesekljanega peteršilja
  • veliko prgišče sesekljane mete

preliv

  • 2 žlici dijonske gorčice
  • nastrgana lupinica in sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica javorovega sirupa ali medu
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Korenčke ostrgamo, po dolgem razpolovimo in narežemo na paličice. Premešamo jih z oljem in soljo ter na velikem plitvem pekaču pečemo 25 do 30 minut, da se zmehčajo. Medtem v dve večji kozici nalijemo vodo, jo solimo in zavremo. V eni skuhamo riž, v drugi lečo. Sledimo navodilom na ovitku in oba skuhamo na zob. Odcedimo in postavimo na stran, da se ohladita.

2.

Medtem ko se riž in leča kuhata, koromač razrežemo na četrtine, izrežemo stržen, preostalo pa narežemo na tanke rezine. Čebulo razpolovimo in tanko narežemo. Grozdne jagode razpolovimo, orehe nasekljamo. Pomarančam ostrgamo lupinico nad veliko skledo. Odstranimo belo kožico in pečke, nato pa krhlje izrežemo iz njihove kožice. To delamo nad skledo, da prestrežemo sok. Olupljene krhlje damo na stran. Nastrgani pomarančni lupinici in soku dodamo preostale sestavine za preliv in premešamo.

3.

Ko se korenje nekoliko ohladi, ga stresemo v skledo skupaj s preostalimi sestavinami solate, tudi kuhanim rižem, lečo in pomarančnimi krhlji. Premešamo in postrežemo na velikem servirnem krožniku.

Nasvet

V tem receptu lahko uporabimo korenje, ki se je peklo ob praznični pečenki, orehe pa nadomestimo s kakimi drugimi oreški, ki jih imamo pri roki.

3