Sestavine

testo za palačinke

  • 2,5 dl mleka
  • 25 g kristalnega sladkorja
  • 140 g moke
  • 2 jajci
  • sol
  • olje za peko

sladki bešamel

  • 5 dl mleka
  • 20 g masla
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 40 g moke
  • 3 kapljice mandljeve arome
  • maslo za model
  • 2,5 dl brusničnega kompota
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Najprej pripravimo testo za palačinke. Mleko gladko zmešamo s kristalnim sladkorjem in moko. Dodamo jajca in ščepec soli ter zmešamo z metlico za sneg. V teflonski ponvi spečemo na olju 8 zlato rumenih palačink.

2.

Sedaj pripravimo še sladki bešamel. V kozici segrejemo maslo in na njem rahlo zarumenimo moko, zalijemo z mlekom in med stalnim mešanjem zavremo. Dodamo kristalni in vaniljev sladkor ter kuhljamo nekaj minut. Omako odstavimo in jo obogatimo z mandljevo aromo.

3.

Okrogel model rahlo namastimo z maslom in na dno položimo dve palačinki. Palačinke namažemo s pripravljenim sladkim bešamelom, po njej pa porazdelimo malo brusničnega kompota. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.

4.

Sladko lazanjo iz palačink pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 15 do 20 minut. Potresemo jo s sladkorjem v prahu in še vročo ponudimo.

15