Sestavine

biskvit

  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 4 žlice olja
  • 4 žlice vode
  • 100 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška

nadev

  • 700 g polnomastne skute
  • 300 g kisle smetane
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca

omaka

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 250 g jagod
  • po želji kisla smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 24 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov in rumenjake s sladkorjem penasto stepemo. Dodamo olje in vodo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Moko presejemo s pecilnim praškom. Oboje postopoma dodajamo rumenjakovi mešanici. Biskvitno maso napolnimo v model in pečemo 15 minut, da biskvit zakrne, vendar se ne speče do konca.

2.

Pripravimo nadev. Vse sestavine z metlico za sneg premešamo, da dobimo gladko mešanico brez grudic.

3.

Biskvit odstranimo iz modla, mu odstranimo papir za peko, model pa obrišemo. Spet ga premažemo z malo masla, če je potrebno, in dno obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo malo več kot polovico nadeva, na nadev pa položimo napol pečen biskvit. Prelijemo ga s preostalim nadevom in pečemo približno 1 uro, da se vse skupaj utrdi. Pečeno pustimo, da se v pečici počasi ohladi. Če nadev med peko naraste, naj vas ne skrbi, pečen nadev se bo med ohlajanjem zmanjšal.

4.

Medtem pripravimo omako tako, da sladkor zmešamo z 1 dl vode in nežno segrevamo, da se raztopi. Dodamo očiščene in na večje rezine narezane jagode in kuhamo 3 minute, da se tekočina obarva rožnato in se jagode rahlo zmehčajo. Polovico jagod s penovko poberemo iz tekočine, preostalo polovico pa ohladimo v tekočini. Ohlajene nato pretlačimo skozi cedilo in tako dobljeno omako premešamo s celimi jagodami. Torto prelijemo z jagodno omako, po želji dodamo še žlico kisle smetane in postrežemo.

39