Sardele v marinadi »na šavor«

Sardele v marinadi »na šavor«
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2014
ČAS PRIPRAVE: 40 min + hlajenje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g sardel
- malo moke
- oljčno olje za peko
- 200 g čebule
- 1,5 dl belega vina
- 1,5 dl vinskega kisa
- 1–2 dl vode
- 1 limona
- 1 lovorov list
- 1 vejica rožmarina
- sol
- poprova zrna
- lahko tudi svež, olupljen, na koščke narezan paradižnik ter česen in peteršilj
Priprava
Sardele očistimo, operemo in jih osušimo s papirnato brisačo. Čebulo narežemo na tanke rezance, limono narežemo na kolobarje. Ribe solimo, povaljamo v moki in jih spečemo v ponvi na segretem olju. Vzamemo jih iz ponve in del maščobe odlijemo.
Na preostali maščobi ovenemo narezano čebulo, dodamo poprova zrna, lovorov list in rožmarin. Zalijemo s kisom, belim vinom in vodo ter prekuhamo. Začinimo s soljo in poprom, še malo prekuhamo.
Sardele zložimo v primerno posodo in jih prelijemo z vročo marinado. Tekočine mora biti toliko, da so ribe dobro pokrite z marinado, saj tekočino med ohlajanjem vpijejo. Dodamo limono in ohladimo. Marinada je najboljša čez dan ali dva in nato uporabna tri do štiri dni. Postrežemo dobro ohlajeno.
Nasvet
Na enak način lahko v marinadi pripravimo tudi skuše ali drugih ribe. V marinado lahko dodamo tudi sesekljan česen in peteršilj, pa tudi svež, olupljen in na kocke narezan paradižnik. Izbrane sestavine damo v ponev, preden vlijemo tekočino.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.