Sestavine

  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 velika čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 50 g suhe rdeče leče
  • 1 ½ l vrele zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica sesekljanega svežega timijana
  • 1 por
  • 175 g cvetačnih cvetk, velikih za grižljaj
  • 1 bučka
  • 3 stroki česna
  • ½ glave ohrovta
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike
  • poper

Priprava

1.

V veliki kozici s pokrovko segrejemo olje. Dodamo sesekljano čebulo, narezana korenček in stebelno zeleno ter pražimo 10 minut, medtem občasno premešamo, da se koščki zelenjave ob robovih malo obarvajo. Primešamo rdečo lečo in pražimo še 1 minuto.

2.

Prilijemo vročo jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo in timijan ter dobro premešamo. Dodamo na tanke kolobarje narezan por, cvetačo, na koščke narezano bučko in drobno sesekljan česen, zavremo, nato pokrijemo in nežno kuhamo 15 minut.

3.

Ohrovtu odstranimo kocen in trde žile, ga narežemo in dodamo v juho, dodamo še baziliko. Kuhamo še 5 minut, da je zelenjava mehka, a ne preveč. Juho popramo, naložimo v skodele in postrežemo. Juha se v hladilniku obdrži nekaj dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.

7