Sestavine

  • 160 g okroglozrnatega riža
  • 5 dl mleka
  • 50 g masla
  • ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • sok in lupina 1 limone
  • 70 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 5 jajc
  • maslo in drobtine za pekač

snežena kapa

  • 2 beljaka
  • 60 g drobnega kristalnega sladkorja

malinov sok

  • 2,5 dl malinovega sirupa
  • 3 žlice belega vina
  • kanček vode po želji

Priprava

1.

Riž na hitro zavremo v vodi in ga dobro od­cedimo. V loncu zavremo mleko, maslo, sol, polovico vaniljevega sladkorja in limonovo lupino, dodamo riž in ga na majhnem ognju do mehkega zdušimo. Lonec odstavi­mo z ognja in pustimo, da se riž ohladi v pokriti po­sodi. Model za narastek namažemo z mas­lom in posipamo z drobtinami. Pečico se­grejemo na 180 °C.

2.

Beljake ločimo od rumenjakov. Beljake ste­pemo z drobnim kristalnim sladkorjem v trd sneg, rumenjake pa penasto zmešamo s preostalim vaniljevim sladkorjem in vmešamo v ohlajeno riževo maso, potem vmešamo še sneg. Maso napolnimo v pripravljen mo­del, površino zgladimo in pečemo približ­no 40 minut v prej ogreti pečici.

3.

Narastek vzamemo iz pečice in ga nekoliko ohladi­mo. Dva beljaka stepemo s 60 g drobne­ga kristalnega sladkorja v trd sneg; sneg na­polnimo v brizgalno vrečko z zvezdnim na­stavkom in nabrizgamo na rižev narastek sneženo kapo. Narastek popečemo v prej ogreti pečici pri 250 °C, da snežena kapa rahlo porjavi. Malinov sirup pomeša­mo z belim vinom, po želji dodamo še kanček vode. Rižev narastek narežemo na primerne kose in ga ponudimo z malinovim sokom.

13