Sestavine

  • 3 cele orade ali druge bele ribe (vsaka pribl. 600 g) ali 6 tunovih steakov
  • 2 žlici sveže naribanega ingverja
  • 4 stroki česna
  • 6 žlic navadnega jogurta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički kurkume
  • 2 žlički blagega čilija v prahu
  • 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Če imamo cele ribe, jih na obeh straneh nekajkrat plitvo zarežemo z ostrim nožem. V skledici zmešamo ingver, drobno nariban ali strt česen, sol in poper ter z mešanico natremo ribe.

2.

Jogurt zmešamo z oljem, začimbami, soljo in poprom. Z jogurtovo marinado premažemo ribe zunaj in znotraj, nato jih do uporabe shranimo v hladilniku.

3.

Segrejemo žar in ribe položimo neposredno na rešetko (kdor se boji, da se bodo prijele na rešetko, naj jih položi na kos aluminijaste folije). Cele ribe pečemo 6 do 8 minut na vsaki strani, tunove steake pa 2 do 3 minute. Čas peke je odvisen od tega, kako vroč je žar, ko nanj položimo ribe.

Nasvet

S to jedjo lahko skočimo iz objema klasičnih mediteranskih okusov in damo ribam na žaru orientalski pridih. Gostje bodo gotovo navdušeni.

3